Turiştii şi pescarii sunt aşteptaţi la Festivalul Naţional al Păstrăvului

– Mii de turişti sunt aşteptaţi, în perioada 14-16 august, la Ciocăneşti, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului. Evenimentul debutează cu un colocviu pe teme de agroturism, la care sunt invitaţi reprezentanţi ai firmelor de profil din Bucovina.

– Primarul comunei Ciocăneşti, Gheorghe Tomoiagă, a promis că în acest an turiştii vor avea posibilitatea să asiste la prepararea celui mai mare borş de păstrăv şi a celei mai mari mămăligi, scrie Monitorul de Suceava.

.
Vineri şi sâmbătă va avea loc concursul de pescuit păstrăv, în apele râului Bistriţa, dar şi un concurs gastronomic, la care participanţii vor prepara doar bucate pe bază de păstrăv.

În cursul zilei de sâmbătă, turiştilor le va fi prezentată şi cea mai mare cobză de păstrăv. Pentru cei care nu ştiu cum arată o cobză de păstrăv, surpriza va fi cu atât mai mare, şi vor afla de la cei care se ocupă cu prepararea acestei delicatese şi cum ajung păstrăvii din Bucovina în cobza de cetină de brad.

Cobza propriu-zisă se face din nuiele de răchită. Ramurile tinere sunt necesare pentru a face cei doi pereţi ai cobzei.

Curelele din răchită sunt prinse, ca o plasă, pe o ramură de răchită îndoită în formă de cobză. După ce unul dintre pereţii cobzei este gata, se pun pe el mai multe crenguţe de brad.

Păstrăvul afumat şi răcit se aşează pe cetină. Se pun deasupra păstrăvilor alte câteva crengi de brad, după care se aşează al doilea „perete” din nuiele şi se „încheie” cu curele de răchită.

O astfel de cobză poate fi ţinută câteva zile, într-o încăpere aerisită, la rece. Nu este recomandat frigiderul. Păstrăvul afumat se serveşte stropit cu puţină lămâie. Se recomandă şi un vin alb sec.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.