284 de proiecte în valoare de 778 milioane euro, contractate pentru renovarea şi dezvoltarea satelor

Un numar de 284 de proiecte cu o valoare publica de peste 778 milioane euro au fost contractate in prima etapa initiata pe masura privind renovarea si dezvoltarea satelor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a anuntat, marti, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

“Prin aceste proiecte urmeaza sa fie realizate 1.028 kilometri de drumuri, 1.762 kilometri conducte de apa si 2.642 kilometri de conducte de canalizare. O noua sesiune pe aceasta masura a fost inchisa la 31 iulie si urmeaza selectia acestora”, a spus Sârbu.

Este vorba despre 1.669 de proiecte, in valoare de peste patru miliarde de euro, valoare de peste cinci ori mai mare decât alocarea financiara de 738,09 milioane de euro aferenta acestei masuri.

De asemenea, seful de la agricultura a precizat ca lucrarile pentru proiectele depuse, in prima etapa, pe masura 322 privind “Renovarea si Dezvoltarea Satelor”, ar putea incepe in toamna si ar putea fi finalizate pâna anul viitor.

În perioada 2007- 2013, masura 322 din PNDR dispune de o alocare totala de 1,54 miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte de infrastructura rurala, cât si de servicii pentru populatia rurala sau pentru conservarea traditiilor, principalii beneficiari ai acestei masuri fiind comunele si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI).

Potrivit datelor furnizate de Ilie Sârbu, pentru masura 121 privind modernizarea exploatatiilor agricole au fost contractate 1.255 proiecte cu o valoare publica de 351,53 milioane euro, o parte dintre aceste proiecte urmând sa fie finantate prin programul “Fermierul”.

“923 de proiecte, cu o valoare de 298 milioane euro, declarate eligibile pe masura 121, dar care au ramas fara finantare europeana prin vor putea primi fondurile necesare prin programul Fermierul.
Pentru ca oamenii sa nu piarda banii trebuie sa apelam la acest program”, a mentionat Ilie Sârbu.

În acest sens, MAPDR a modificat ordinul 102/2009, ce le permite fermierilor sa contracteze credite, cu o dobânda de 5%, de la 6 banci care au semnat conventiile cu MAPDR, respectiv CEC, BRD, Carpatica, BCR, Banc Post si Raiffeisen.

Creditele pot fi accesate pentru achizitionarea de animale cu o valoare genetica ridicata sau pentru popularea fermelor la capacitatea de exploatare a acestora.

În ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene prin Programului Operational de Pescuit, pâna in prezent au fost depuse 35 de proiecte conforme, in valoare publica de 132 milioane lei.
Sârbu a precizat ca urmeaza sa fie corectate, in cel mai scurt timp, o serie de obiectiuni solicitate de autoritatile de audit si aprobate in regim de urgenta.

Potrivit ministrului Agriculturii, in 2009 se vor putea contracta proiecte prin PNDR de circa 3 miliarde euro, in conditiile in care, pâna in prezent, au fost depuse 15.009 proiecte, cu o valoare publica de 9,2 miliarde euro, 9.414 dintre acestea fiind selectate (in valoare de 1,8 miliarde euro), iar 2.930 sunt, deja, contractate, valoarea publica a acestora depasind 1,6 miliarde euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.