Cât te costă să-ţi faci o casă ieftină, care rezistă 100 de ani

–  Au pătruns timid pe piaţa construcţiilor, dar din ce în ce mai mulţi români apelează la serviciile firmelor specializate pentru a-şi construi o casă în stilul american, de lemn, pe structură metalică, sau pasive. Avantajele sunt numeroase, unul dintre ele fiind şi preţul, cu 50% mai mic decât cel al caselor „clasice”, din cărămidă.

.
Casele de tip american pot fi construite în orice anotimp, iar timpul de execuţie pentru o locuinţă la cheie este de maximum trei luni. Pentru construcţie se folosesc panouri termoizolante de tip „sandvici”, care asigură un consum de energie redus pentru încălzirea locuinţei în perioada de iarnă.

Garanţia pentru structura de rezistenţă este de 50 de ani, iar durata vieţii casei pe structură de lemn poate depăşi şi 100 de ani. O locuinţă la cheie, cu o suprafaţă de 77 mp, costă 30.000 de euro. Un metru pătrat construit la cheie costă 390 de euro.

Casele pe structură metalică sunt şi ele o opţiune de luat în calcul. Şi aici, avantajul economisirii energiei este primordial, acestea reducând pierderile de energie cu până la 50% pe an, faţă de o casă din beton.

„Pereţii determină implicit o finisare mai bună şi este o construcţie uşoară ca tonaj. Singurele probleme care ar putea apărea sunt la casele construite în pantă, unde trebuie lucrat atent la fundaţie şi costă mai mult şi la executare”, ne-a declarat Marius Rotar, patronul unei firme specializate pe astfel de construcţii.

Preţul de construcţie este în jur de 430-450 de euro/mp plus TVA, iar durata de viaţă a profilului metalic este de 50 de ani, dar constructorii spun că poate rezista şi 100 de ani. Dezavantajul principal este izolarea fonică, deoarece metalul conduce uşor sunetul. Preţurile pot ajunge în unele cazuri la nivelul unei case clasice de zidărie.

Casele din lemn sunt ceva mai ieftine decât celelalte când vine vorba de preţ: de la 250 la 350 de euro/mp pentru locuinţele la cheie, iar durata construcţiei este de trei luni.

Integral în Gândul

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. vasile mihai spune

    intrebare cu 40.000 euro as putea sa ami fac o casa din prefabricate ma ref la un living 2 dormitoare baie si bucatarie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.