Clienţii programului “Prima Casă” pot aştepta şi 2 luni până la aprobarea creditului

Obtinerea unui credit pentru o locuinta prim programul “Prima Casa” poate dura pâna la 2 luni, din cauza procesului birocratic extrem de anevoios, a declarat Mihai Macrea, agent imobiliar al Coldwell Banker, citat de portalul Bloombiz.

“Avem foarte multe cereri din partea proprietarilor de a le gasi clienti cu banii jos, chiar daca au semnat un precontract cu cei care doresc sa cumpere prin Prima Casa, pentru ca nu vor sa astepte asa de mult, pâna la 2 luni, pâna va fi aprobat creditul, sau chiar respins”, a explicat reprezentantul firmei imobiliare.

Potrivit sursei citate, din pricina duratei mari de asteptare, unii doritori ar putea pierde miile de euro lasate drept garantie proprietarilor de la care vor sa cumpere casa, pentru ca data din precontract are toate sansele sa fie depasita.

Prin comparatie cu achizitia unui apartament cu programul “Prima Casa”, proprietarii care accepta opteaza pentru creditul ipotecar “clasic”, au de asteptat cel mult o luna, in functie de banca, si semneaza un precontract pentru care plateste un avans de 10, 15 sau 20% din valoarea imobilului.

Pentru a accesa un credit prin intermediul programului “Prima Casa” este nevoie, pentru inceput, de intocmirea si prezentarea catre banca a unui dosar care sa contina documentele de venit ale solicitantului, documentele de proprietate ale imobilului si o declaratie pe propria raspundere, autentificata conform HG 717/2009 privind normele la “Prima Casa”, modificata prin HG 840/2009, in vederea efectuarii analizei si evaluarii casei.

Aprobarea creditului poate dura pâna la cinci zile lucratoare, clientul fiind informat cu privire la acest lucru. Ulterior, acestuia ii sunt prezentate etapele urmatoare, respectiv:

aprobarea garantiei de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, semnarea contractului de credit in forma autentica si semnarea contractului de garantare.

Totodata, clientul bancii mai trebuie sa incheie polita de asigurare a imobilului si sa constituie depozitul colateral, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobânda, noteaza sursa citata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.