CNPR nu este de acord ca banii de la FMI să meargă la plata salariilor şi pensiilor

0

Confederatia Nationala a Patronatului Român (CNPR) cere Guvernului sa prezinte public lista investitiilor ce ar urma sa fie finantate din banii reprezentând cea de-a doua transa alocata României de FMI, respective 1,9 milioane de euro, precizeaza un comunicat al Confederatiei.

Conform documentului, CNPR nu este de acord ca banii imprumutati de România, in cadrul acordului cu Comisia Europeana si FMI, sa fie utilizati pentru plata salariilor intr-un sector bugetar, central si local, nereformat, dimensionat nu fata de necesitatile mediului de afaceri, ci pentru satisfacerea unor obligatii politice la nivel local si central, ale partidelor politice.

“Cresterea cu peste 40% a numarului de salariati in administratiile locale, in perioda 2005-2008, nu poate fi sustinuta cu veniturile bugetului de stat in anii de criza 2009-2010, utilizarea in acest scop a unor imprumuturi financiare fiind total inacceptabila”, sustine comunicatul.

Oamenii de afaceri din CNPR cer Guvernului sa utilizeze rational si eficient banii imprumutati pentru a crea fonduri de garantare si a unor scheme de ajutor de stat, destinate stimularii unor investitii private in diverse domenii, cum ar fi complexe moderne de crestere a porcilor sau taurinelor menite a elimina importurile de materie prima necesara industriei alimentara si a crea chiar disponibilitati de export.

Totodata CNPR, propune utilizarea banilor imprumutati de la FMI si CE pentru a sustine refacerea sectorului de sere si utilizarea pe scara larga a energiei produsa din surse regenerabile, multe dintre acestea fiind specifice sectorului agricol si zootehnic.

CNPR cere ca infrastructura rutiera, feroviara si aeriana sa fie finantate prin utilizarea fondurilor structurale incluse in Programul Operational de Transport, program grav ramas in urma dupa 7 luni de analize, actiuni si declaratii publice.

De asemenea, CNPR apreciaza ca, finantarea preponderent din surse bugetare a lucrarilor din domeniul infrastructurii, indeosebi cea rutiera, ramâne o politica ineficienta, costisitoare si lipsita de rezultate.

Membrii CNPR sustin angajamentele Guvernului, personal ale primului ministru Emil Boc, privind reorganizarea sectorului bugetar, solicitând instituirea de urgenta a unor grupuri de specialisti care, conform experientei altor state europene, sa faca o analiza detaliata a fiecarui domeniu.

CNPR respinge ideea utilizarii banilor imprumutati de România pentru sustinerea sistemului de salarizare bugetara si a sistemului de pensii, considerând ca o astfel de politica publica, va bloca orice proces de reforma, consolidând politicile populiste, cu grave consecinte asupra mediului de afaceri si reducerea si mai drastic, in perspectiva a veniturilor bugetare.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.