EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Măsuri anti-criză în sistemul public: concediu fără plată sau program de muncă redus

1

Tuturor angajatilor din sectorul bugetar li se va reduce timpul de lucru cu echivalentul a 10  zile, in perioada septembrie-noiembrie, ceea ce va determina o diminuare a cheltuielilor cu 0,3% din PIB (1,5 miliarde lei), a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Pentru aceasta, angajatii din sistemul bugetar fie vor avea 10 zile de concediu fara plata, fie li se va reduce programul de lucru de la 8 la 6 ore.
“Pentru sectorul bugetar am decis luarea unor masuri precum oprirea activitatii, acordarea a 10 zile libere neplatite, reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore. Poate fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati.

Dupa acordarea a zece zile libere, impactul bugetar va fi de 0,3% din PIB”, a afirmat Pogea.

De asemenea, acesta a precizat ca orele suplimentare nu se platesc si se compenseaza prin timp liber, iar primele au fost anulate.

“Aceste masuri sunt luate pentru limitarea majorarii deficitului bugetar si pentru a trece de criza”, a mentionat Pogea. Cheltuielile publice vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei la rectificarea bugetara care va fi efectuata in luna august.

Reducerea cheltuielilor de personal in sectorul public cu echivalentul a 10 zile libere/salariat, in perioada septembrie-noiembrie, va reprezenta 1,5 miliarde lei, sau 0,3% din PIB, din compensarea orelor suplimentare cu timp liber si anularea premiilor pentru bugetari in 2009 se preconizeaza economii de 497 milioane lei, iar prin reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile – 2,485 miliarde lei.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat de luni seara, la un post de televiziune, despre masura luata de Guvern, precizând ca aceasta varianta s-a aflat in discutie in ultimele 3 luni.

“10 zile vacante neplatite pentru bugetari. (…) Noi discutam de 3 luni acest lucru in Guvern. Nu stiu, la profesori si medici nu stiu, probabil va fi un concediu fara plata”, a spus Videanu.

Oficialul ME a confirmat faptul ca aceasta masura ar insemna o reducere a salariilor bugetarilor cu 4%, pâna la sfârsitul anului 2009.
“Se va gasi formula de la sector la sector ca sa se realizeze aceasta economie”, a adaugat acesta.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Marian Sârbu, a precizat ca, o masura ce va fi luata in domeniul social va fi majorarea punctului de pensie cu 2%, de la 1 octombrie, “Daca 2% vor fi acordate la punctul de pensie, ce reprezinta astazi 42,3%.

El va deveni cu 2% aproape 44% din salariul mediu pe economie. Se face raportarea la salariul mediu prognozat la inceputul anului si in functie de acest nou indicator se calculeaza fiecare pensie in parte. Fireste ca nu e vorba de cresteri spectaculoase, dar e vorba si de respect”, a spus Sârbu.

“Avem un principiu la contributivitatii, pe care trebuie sa il respectam. Restructurarea cheltuielilor bugetare nu se face pe spinarea pensionarilor. Si FMI a acceptat asta, inclusiv majorarea pensiei minime sociale de la 300 la 350 de lei si mentinerea puterii de cumparare.

Si a fost decizia primului ministru din acest Guvern”, a precizat si Videanu.
Potrivit ministrului Finanteor, impactul majorarii punctului de pensie, de la 1 octombrie, va fi de 200 milioane lei.

În acest context, reprezentantii autoritatilor considera, totusi, ca situatia economica dificila a fost mai accentuata in prima jumatate a acestui an decât cea din al doilea semestru si prevad o revenire a economiei la finalul anului 2009.

“Din punctul meu de vedere nu sunt motive in a crede intr-o noua depreciere a mediului economic pentru ca ceea ce a fost de depreciat s-a depreciat in prima parte, efecte ale unor masuri nesabuite luate in cursul anului trecut.

Eu cred ca cel mai pesimist scenariu poate sa fie minus 6%. Vorbim de sfârsitul anului 2009, de previziunea privind sfârsitul anului 2009…

Aportul agriculturii, care este unul important, fata de 3,2 milioane de tone, cât se anticipau la grâu, avem peste 5 milioane de tone. O sa vedem si rezultatul. (…)

Daca Guvernul nu ar fi facut nimic, deprecierea ar fi fost de 13,2-13,6%. Aproape 14%”, a declarat Adriean Videanu.

De asemenea, ministrul Economiei a precizat ca pentru industrie, in special cea de ingrasaminte chimice, ultima perioada a fost benefica. “S-au pornit fabrici de ingrasaminte, care nu au functionat in ultimii 14 ani in tara asta.

S-au pornit prin gazul pe care Ministerul Economiei l-a pus la dispozitie, din productia interna. S-au angajat 3.000 de oameni in ultima perioada, in sase sau sapte fabrici”, a adaugat Videanu.

O scadere economica de 8 – 8,5% pentru 2009 reprezinta pentru România o recesiune severa si reflecta evolutia din primul semestru al acestui an, a declarat, luni, seful delegatiei Fondului Monetar International aflata la Bucuresti, Jeffrey Franks.

“Un minus 8 sau 8,5% din punctul de vedere al descresterii economice este o recesiune severa. Majoritatea factorilor care ne duc la aceasta prezumtie reflecta lucrurile care s-au intâmplat in prima jumatate a anului si mai putin ceea ce se va intâmpla.

Primul trimestru a fost mai rau decât anticipasem. Si trimestrul doi va arata ca si acesta a fost mult sub asteptarile noastre initiale”, a spus Jeffrey Franks.

Deficitul bugetar al României este estimat pentru anul 2009 la 7,3% din PIB. Jeffrey Franks a aratat ca deficitul bugetar ar fi putut depasi la finele anului 2009 un nivel de 8% din PIB, dar s-a ajuns la un acord cu autoritatile române pentru a fi luate unele corectii fiscale care sa contrabalanseze un deficit mai mare.

Franks a explicat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri de ajustare fiscala reprezentând 0,8% din PIB, astfel incât deficitul bugetar sa se situeze la 7,3% din PIB.

Pentru incadrarea in noua tinta de deficit bugetar cu FMI pentru 2009 – 7,3% din PIB, MFP va trebui sa ia masuri de ajustare fiscala insumând 5,5 miliarde lei, din care 4,5 miliarde lei prin reducerea cheltuielilor publice. Impozitul minim pentru firme va aduce insa venituri suplimentare de 300 milioane lei.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. dandea stefan spune

    In Petrosani,in cadrul primariei s-au facut angajari pe perioada determinata de o luna si jumatate.Si acesti muncitori au fost trimisi in concediu fara plata 4 zile .E legal? E moral ca din salarul minim pe economie sa li se mai scada in jur de 100 de lei pentru ca sunt trimisi acasa?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.