Ministerul Agriculturii va acorda 4 forme de sprijin pentru fermieri

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va acorda in aceasta toamna patru forme de sprijin pentru fermieri, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

Nivelul estimat al pachetului de sprijin este de circa 525 lei/ha, reprezentând 53% pentru infiintarea culturilor si 26% din costul total estimat al culturii.

“Doua forme de sprijin vor avea o accesare mai larga. Este vorba in primul rând de subventionarea motorinei utilizate pentru lucrarile mecanice, in cuantum de 1 leu pe litru, la o cantitate de 39 lei/ha, pentru infiintarea culturilor de grâu, secara, orz si orzoaica, plante furajere, pe o suprafata de 3,1 milioane ha”, a spus Sârbu.

De asemenea, oficialul MAPDR a precizat ca in urma demersurilor facute in primavara la Comisia Europeana pentru sustinerea pe ingrasaminte s-a aprobat ulterior un avans acordat fermierilor din sprijinul financiar pe suprafata.

“Comisia nu a fost de acord cu sprijinul pentru ingrasaminte, dar ulterior ne-a aprobat un avans de 70%, incepând cu 16 octombrie, acordat prin schema unica pe suprafata aferenta anului 2009, in valoare de 209 lei /ha”, a spus Sârbu.

Potrivit sefului de la agricultura, au fost incheiate conventii cu bancile, ca pe baza unei adeverinte pe care o primesc fermierii de la APIA sa primeasca un avans de 70% in contravaloarea garantata la APIA din sumele cuvenite din platile nationale directe complementare aferente anului 2009.

Valoarea acestui sprijin este de 131 lei/ha.
De asemenea, se va mai acorda un grant in procent de 30% din valoarea creditelor agricole angajate de producatori in baza legii 150/2003 pentru infiintarea culturilor agricole ce se vor infiinta in toamna anului 2009, in valoare de 146 lei/ha.

“Este un grant prin care omul isi infiinteaza cultura, restituie suma si ramâne cu 30%, suma care ii acopera dobânda si care poate fi de 8, 12 sau 15%, dar ii ramâne si un bonus.

Sigur este o masura care o acceseaza mai mult marile exploatatii, dar nu inseamna ca nu pot si fermierii. De altfel, au inceput sa creasca solicitarile si cred ca pâna la sfârsitul anului ajungem la 500 de milioane de lei”.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. RS spune

    am fost purtat pe drumuri de oameni care nu stiu ce au de facut si care nu cunosc proceduri clare si care nu recunosc acte oficiale masura 112 lucruri careb nu sint obligatorii sau care se interpreteaza in mod personal,consultanta agricola ,apia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.