O poziţie a CE cu privire la gropile de gunoi va veni în septembrie 2009

Comisia Europeana va transmite României un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, iar eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa circa 1,6 ani, a declarat marti ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

“Pozitia Comisiei va fi cunoscuta undeva in luna septembrie.

Pâna atunci, o echipa a Garzii de Mediu verifica pe teren posibilitatile de inchidere, iar o decizie finala cu privire la plata unor amenzi este pusa in aplicare, de regula, dupa un an si jumatate”, a precizat ministrul Mediului.

Data pâna la care România avea posibilitatea sa inchida gropile de gunoi neecologice fusese stabilita pentru 16 iulie 2009, astfel incât sa fie evitata declansarea procedurii de infringement.

Comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, declara, in mai, ca România nu poate negocia termenul limita de 16 iulie 2009 stabilit pentru inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, data la care CE poate transmite notificarea de infringement.

Însa, potrivit lui Silvian Ionescu, procedura efectiva ar putea fi declansata abia din aprilie 2010.

Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de România fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul in care românii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007.

Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009, un român a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar 1% din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza România pe ultimele locuri din zona Uniunii.

Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (100%), România (99%), Lituania (96%), Malta (93%) si Polonia (90%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.