Pogea: Dacă nu se poate concediu fără plată, se trece la disponibilizări

– Toti bugetarii, de la presedintele tarii pana la functionarul de la ghiseu, intra in concediu fara plata din toamna. Pogea sustine ca s-a ales intervalul de timp septembrie – noiembrie pentru ca efectele sa poata fi produse pana la finele anului.

– Bugetarii au, insa, si un „avantaj”: posibilitatea de a alege intre a-si lua zile libere din cand in cand si a avea un program de lucru redus cu cateva ore.

– Daca prin concediul fortat nu se vor obtine rezultatele scontate, ministrul Finantelor a declarat ca urmatoarea masura va fi disponibilizarea.

.

Pentru a-i forţa pe angajaţii la stat să-şi ia concediu fără plată, executivul este obligat să dea o ordonanţă de urgenţă. Sindicatele spun că vor protesta şi vor ataca măsurile în instanţă.

Autorităţile evită disponibilizările până la alegeri. Însă, pentru a economisi 1,5 miliarde de lei la buget, toţi cei 1,4 milioane de angajaţi din sistemul public vor fi obligaţi să-şi ia 10 zile de concediu fără plată, în perioada septembrie – noiembrie. Aşa a anunţat ieri Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor.

În replică, sindicatele spun că era sclavagismului a trecut, iar guvernul trebuie să respecte legile şi să-şi protejeze salariaţii. În caz contrar, ei ameninţă statul cu procese şi greve. Totodată, ei avertizează că măsura ar putea duce la închiderea unor secţii din spitale şi la surmenarea medicilor.

Soluţia ca guvernul să-şi aplice decizia de a-i trimite pe bugetari în concediu forţat este să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să modifice Codul muncii şi Legea funcţionarilor publici, pe care sindicatele se pregătesc deja să o atace în instanţă.

În ceea ce priveşte restricţiile bugetare de anul viitor, se pare că 130.000 de bugetari vor fi trimişi în şomaj. Ministrul finanţelor a evitat însă să dea cifre. „În 2010, cheltuielile de personal vor fi reduse cu echivalentul a 0,66% din PIB, respectiv cu peste 3 miliarde de lei. Vă pot spune că va fi vorba despre un număr mare de personal. Nu discutăm despre 1.000-2.000 de persoane”.

Surse: Antena 3, Evenimentul Zilei

Citește și
2 Comentarii
 1. conform Olga TODIROAE, 89 de ani si 7 luni, Timisesti spune

  12 august 2009 Timisesti

  „De pe patul meu de suferinta in boli”

  „Dupa atatia noi disponibilizati in Romania,
  dupa atatia noi someri in Romania
  si
  dupa atata saracie lucie la noi la sate in Romania

  eu ma TEM

  sa nu PREGATEASCA disponibilizatii din Romania, somerii din Romania si taranii saraci din Romania
  in acelasi timp o GREVA GENERALA in Romania plus o REVOLUTIE in Romania si o RASCOALA in Romania …”

 2. carmen spune

  Poate cineva sa-mi spuna daca o femeie insarcinata in prezent va mai putea beneficia de indemnizatia de 85% din venit in conditiile in care vechimea in munca pe ultimele 12 luni nu va mai fi neintrerupta (concediul fara plata nu inseamna vechime in munca).
  E posibil sa nu mai poti beneficia de prevederile acestui act normativ si sa mori de foame impreuna cu copilul doar pt ca esti obligat (nu se stie daca printr-un act normativ sau nu) sa soliciti concediu fara plata?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.