Pogea: Deficitul bugetar după 7 luni – 3% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat dupa primele 7 luni din 2009 a fost de 3% din PIB, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Executia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2009 inregistrase un deficit estimat de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de un deficit de 14,5 miliarde lei, prevazut ca obiectiv conform acordului stand-by incheiat cu FMI, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 77,3 miliarde lei, la 30 iunie 2009, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, inregistrând o ameliorare a ritmului de descrestere, respectiv -5,1% fata de -6,4% cât s-a inregistrat in luna mai a.c.

Impozitul pe venit a crescut cu 8,2% in termeni nominali, fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 8% fata de aceeasi perioada.

În cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii s-a inregistrat o crestere a incasarilor din accize cu 672,8 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 3,168 miliarde lei.
De asemenea, contributiile de asigurari au inregistrat o reducere de 0,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

În primul semestru din 2009, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 91,7 miliarde lei, inregistrând o crestere de 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar acestea au fost mentinute in limitele aprobate.

Potrivit datelor MFP, cheltuielile de personal pe primul semestru al anului in curs au inregistrat o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, observându-se o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente.

Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 5,7 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepând cu luna aprilie 2009.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 3,3% fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse, reprezentând 47,4% din programul anual.
Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 55,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

În ceea ce priveste cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, acestea au fost pe primele 6 luni de 13 miliarde lei, reprezentând 34,3% din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4% din PIB.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.