Producţia de grâu din 2009: peste 5,2 milioane tone

Productia de grâu din 2009 se ridica, in prezent, la 5,228 milioane tone, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

“Am reusit sa obtinem peste 5,2 milioane tone de grâu, desi anul acesta am avut si criza economica, dar ne-am confruntat si cu conditii climaterice extreme”, a spus Sârbu.

Acesta a precizat ca, din informatiile pe care le detine, ar mai exista inca un milion de tone de grâu in gospodariile populatiei.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca recolta din 2009 este suficienta pentru acoperirea consumului intern si nu ar trebui sa existe influente pe piata pâinii, desi inca nu se cunoaste exact calitatea recoltei de grâu.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane tone (250.000 tone lunar), inca 500.000 de tone de grâu fiind utilizate pentru samânta.

În ceea ce priveste calitatea recoltei de grâu din acest an, directorul general in MAPDR, Daniel Botanoiu, a mentionat ca aceasta se va cunoaste la finele lunii septembrie.

“Deocamdata, Institutul de Bioresurse Alimentare analizeaza probele de grâu din toata tara, iar primele date le vom avea in ultima parte a lunii septembrie”, a declarat Daniel Botanoiu.

De asemenea, presedintele Patronatului Român din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, a subliniat ca, deocamdata, nu poate oferi informatii despre calitatea recoltei de grâu din 2009, deoarece au fost aduse doar 200 de probe pentru efectuarea analizelor de calitate.

“Am colectat doar 200 de probe de grâu, dar avem nevoie de o mie de probe din toate zonele tarii.

Probabil undeva dupa 20 august vom sti cum arata din punct de vedere calitativ recolta actuala de grâu”, a precizat, marti Popescu.

Potrivit datelor MAPDR, in acest an circa 38,33% din suprafata insamântata de grâu de 2,23 milioane hectare a fost afectata de seceta, iar 2,62% de alti factori de risc.

Pâna in prezent s-a recoltat aproape intreaga suprafata cultivata cu grâu, lucrarile de recoltare desfasurându-se doar pe un procent de 3% in podisurile Transilvaniei si Moldovei.

România a inregistrat, in 2008, o productie de grâu si secara de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare decât in 2007.

Productia medie obtinuta, in cursul anului trecut, a fost de 3.505 kilograme/hectar. Datele finale, raportate CE pentru recolta de grâu din 2008, au fost de 7,4 milioane tone.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.