Sindicatele se opun trimiterii angajaţilor în concediu fără plată

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie este impotriva masurii avansate de Guvern de a trimite salariatii din sectorul bugetar in concediu fara plata pentru o anumita perioada, in timp ce la nivelul multor institutii publice locale nu se pot efectua concediile de odihna din lipsa de oameni, iar personalul existent este nevoit sa presteze ore suplimentare, sustine Valer Suciu, presedinte al FNSA.

.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie, organizatie cu peste 46.000 membri de sindicat (majoritatea din institutiile locale), protesteaza public fata de modul prin care Presedintele si Guvernul incearca sa deturneze atentia opiniei publice de la adevaratele motive care au dus România in situatia de fata.

,,Cele doua institutii fac propuneri de disponibilizari ale personalului din sectorul bugetar, avansând cifre seci, fara nicio explicatie bazata pe analize  economice si fara consultarea partenerilor sociali. Se avanseaza propuneri de cifre si sume pentru reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, in timp ce la nivelul unor institutii guvernamentale si locale se fac cheltuieli publice cu nemiluita, pentru organizarea diverselor manifestari publice, investitii neperformante, achizitii publice nejustificate care in majoritatea cazurilor au scopuri electorale sau de satisfacere a clientelei politice”, se arata in comunicat.

Sindicalistii sustin ca, pe timp de criza, trebuie pastrate locurile de munca, trebuie mentinuta puterea de cumparare si trebuie stimulate investitiile.

,,Din pacate, in aceasta perioada se procedeaza exact pe dos, iar situatia economica a României de azi este rezultatul politicilor dezastruoase aplicate timp de 19 ani de toate guvernele care s-au perindat la putere si care nu au avut politici sanatoase de dezvoltare economica pe termen scurt, mediu si lung”, precizeaza liderul sindical F.N.S.A.

Acesta admite totusi faptul ca unele structuri din sectorul bugetar sunt supradimensionate, in special in administratia centrala, sustinând ca ele trebuie redimensionate si restructurate, in urma unor atente analize si consultari.

Conform sindicalistilor, in administratia locala, reducerea de personal este apanajul Consiliilor locale si judetene, la propunerea prealabila a primarilor si a presedintilor de Consilii judetene si este posibila in doua situatii:

– daca serviciile catre populatie asigurate de catre administratia locala sunt in exces si atunci oamenii politici de la nivel local trebuie sa explice acest lucru si sa-si asume raspunderea fata de cetateni, ca serviciile vor fi reduse cu 10%, 20% sau 30 %;

structura de personal (organigrama) a fost supradimensionata fara a tine seama de realitatile comunitatii, pentru angajarea clientelei politice, si atunci ordonatorii de credite trebuie sa-si asume acest lucru pentru angajarile de personal facute in plus.

,,În aceste situatii, daca se fac disponibilizari, F.N.S.A va sesiza institutiile abilitate in controlul modului cum se gestioneaza banii publici, pentru a se imputa ordonatorilor de credite sumele de bani platite acestor persoane”, se arata in comunicat.

Totodata, FNSA solicita Guvernului sa comunice public planul de masuri de reconversie profesionala a celor despre care afirma ca vor fi disponibilizati.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.