EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Tamiflu provoacă stări de greaţă şi coşmaruri la copil

0

Toti copiii atinsi de virusul A(H1N1) trebuie oare sa primeasca tratament? Întrebarea poate parea ciudata: ea este pusa totusi de mai multi medici britanici, autori ai unui studiu publicat luni, 11 august, in prestigiosul British Medical Journal (BMJ), scrie cotidianul francez Le Monde.

Potrivit acestui studiu, medicamentele anti-gripale cum este de exemplu Tamiflu prezinta “beneficii limitate” si anume o diminuare de o zi si jumatate a duratei simptomelor si o scadere a riscurilor de contaminare.

Efectele nedorite ar fi insa mult mai importante: Tamiflu provoaca, dupa acest studiu, varsaturi (15% dintre copiii gripati tratati cu Tamiflu sufera de varsaturi, fata de 9% dintre cei care nu au urmat un asemenea tratament), putând sa conduca la deshidratare si complicatii, in cazul unora dintre copii.

Cu ceva mai mult de o saptamâna in urma, agentia sanitara britanica, Health Protection Agency, subliniase deja ca unii copii care au primit un tratament preventiv au avut stari de greata si cosmaruri.

Dintre 248 de elevi britanici ingrijiti cu Tamiflu, dupa ce unul dintre colegii lor a contractat “gripa porcina”, jumatate au prezentat aceste simptome.

Unul dintre autorii studiului publicat de BMJ, doctorul Carl Henegan, medic generalist, expert la John Radcliffe Hospital din Oxford, conchide ca efectele nedorite ale unei prescrieri sistematice de Tamiflu sunt mai mari decât beneficiile asteptate.

El invita prin urmare Ministerul Sanatatii sa-si reexamineze de urgenta strategia de lupta impotriva pandemiei, actuala strategie fiind considerata “inadecvata”.

În Marea Britanie, Tamiflu se poate obtine cu usurinta, fara a fi nevoie de o reteta. În Franta, problemele ridicate de aceste efecte nedorite se pun cu mai putina acuitate, Tamiflu fiind eliberat doar pe baza de reteta.

La Directia Generala a Sanatatii se face precizarea ca Tamiflu nu trebuie sa le fie prescris copiilor de peste un an decât daca “sunt avute in vedere semnele privind gravitatea bolii si factorii de risc”, cu alte cuvinte doar in cazurile considerate serioase, mai scrie Le Monde.

În conformitate cu ultimele recomandari ale Comitetului de lupta contra gripei, nu se preconizeaza un tratament antiviral decât in cazul unui “sindrom respirator acut brutal care asociaza o febra de 39 de grade sau mai mare si simptome respiratorii (tuse sau dispnee)”.

Or, majoritatea cazurilor declarate pâna in prezent se inrudesc mai degraba cu niste “gripe minore” decât cu cazurile severe, subliniaza Karmen Kreft-Jais, reprezentant al departamentului de control in domeniul farmaciilor al Agentiei franceze privind securitatea sanitara a produselor de sanatate (AFSSAPS).

Potrivit acesteia, utilizarea sistematica a produsului Tamiflu, in vigoare in Marea Britanie, nu este la ordinea zilei in Franta.

“Efectele acestor medicamente asupra gripei nu sunt extraordinare, dar este singurul tratament de care dispunem”, recunoaste ea, admitând ca “exista un numar de necunoscute in ipoteza unei utilizari pe scara larga”.

La Roche, laboratorul care produce Tamiflu, se prefera incadrarea acestui studiu in contextul sau national. “Marea Britanie cunoaste o situatie (epidemiologica) acuta si Tamiflu se distribuie acolo pe scara larga.

Acest articol alarmist urmareste denuntarea unor atitudini terapeutice problematice”, crede doctorita Monelle Muntlak, directoarea unitatii “Virologie”.

“În Franta, prescrierea de Tamiflu este lasata la aprecierea medicului, care stie sa recunoasca terenurile riscante. Acest medicament nu trebuie sa fie dat sistematic”, conchide ea, alaturându-se concluziilor medicilor britanici.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.