Vacanţă în Bulgaria: mitocănia românească, scoasă la export

Bulgaria e soră cu românul. Cu turistul român care a dat marea de-acasă pe cea de la sud de Dunăre. Dacă n-ar fi inscripţiile chirilice, nici n-ai observa că ai ieşit din ţară. La Ruse, vameşii lor vorbesc pe înţelesul tău (cu accent insesizabil), iar odată ajuns în staţiuni, româna pare limbă oficială.

.
Nisipurile de Aur ar putea trece, de fapt, drept o staţiune de-a noastră. La recepţiile hotelurilor, la restaurant şi în magazine, pe terase şi pe plajă, toată lumea o rupe pe româneşte. Normal, comunicarea e sufletul comerţului. “Bună seara, ce faci, poftim, poftim! Mâncare bună avem!”; “Nu place color? Schimbăm! Hai, doamna, probeşte!”; “Bere rece? Vine, vine! Ce pufteşte domnu’?”.

Există chiar şi specialităţi cu dedicaţie: pe meniul unei terase de lângă plajă, tronează, pe lângă obişnuitele pizza, hot dog şi kebab, “friptură de şmecher”. Ortografiată impecabil.Cabinetele foto, în care poţi face poze retro, în costum de epocă, funcţionează pe acelaşi principiu.

Ar fi fost perfect dacă şi turistul român ar fi ales să fraternizeze cu restul lumii, întru civilizaţie. Dar, fiindcă e majoritar (cam 90% din totalul muşteriilor vin de la noi), trăieşte senzaţia că are tot dreptul să exporte mârlănia din ograda proprie şi la bulgari.

Dacă şi-a luat bilete la un hotel răsărit, ba a optat şi pentru all inclusive, a tras concluzia că şi mitocăniile sunt cuprinse în pachetul agenţiei. Nu contează că piscina hotelului are 4 metri pe 4, o matahală de 130 de kile se aruncă în apă, împroşcând totul în jur. Încurajat, tovarăşul de gaşcă imită insistent figura, plus că-şi îndeamnă şi odrasla să intre în bazin cu tot cu ditamai salteaua gonflabilă.

Restul lumii nu mai are loc decât să-şi ude degetele de la picioare? Nu contează, important e ca grupul vesel şi nerod să se simtă excelent. La obţinerea bunei dispoziţii contribuie decisiv răgetele, înjurăturile schimbate cu nevasta şi pasele cu colacul peste scăfârliile vecinilor de şezlong.

La masă, ghiolbănia se manifestă plenar: deşi există un cod vestimentar şi nişte restricţii, şefii de trib îşi preumblă burţile dezgolite printre platourile cu mâncare. Unul, circumspect, analizează oferta, la capitolul “feluri principale”. Nu stă, ca toţi fraierii, la coadă, nici nu se oboseşte să pescuiască bucăţile de friptură cu cleştii tradiţionali. Îşi vâră mâna în tava cu aripioare prăjite şi apucă una cu degetele.

Dezamăgit de calitatea produsului, îl depune înapoi în container, apoi înşfacă o altă aripă. Istoria se repetă de trei ori, până ce ţopârlanul e satisfăcut de aspectul bucăţii de pui. După ce transportă către masa familiei nenumărate farfurii umplute până la refuz şi zeci de halbe de bere, pare că, în sfârşit, s-a săturat. Eroare: în drum spre ieşire, mai bagă o dată dreapta într-o mare de rulouri. Plină de admiraţie pentru vitejia omului ei, consoarta face acelaşi gest.

Continuarea în Gândul

Citește și
2 Comentarii
  1. ovi spune

    ce articol penibil! scris de cineva care cunoaste litoralul bulgaresc de la discovery tv, si este platit de operatorii de turism de 2 bani din romania. eu am fost acolo si stiu cum este.

  2. Dingo spune

    E bine dobitocilor ca ati mers in Bulgaria.
    Ati saracit tara, acu trageti consecintele, iar eu ma uit la voi si ma rad cum va zbateti sa gasiti minciuni „valabile” cu care sa ma convingeti sa va angajez.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.