Amenzile pentru produse expirate au fost majorate de peste 10 ori

– Valoarea amenzilor aplicate comerciantilor care comercializeaza produse alimentare cu termen de valabilitate expirat s-a majorat de peste 10 ori, odata cu adoptarea in sedinta de Guvern de miercuri, a HG privind modificarea si completarea HG nr. 984/2005.

– Decizia majorarii cuantumului amenzilor a fost determinata de rezultatele controalelor dispuse, in ultimele saptamâni, de catre conducerea ANSVSA in supermaketuri si hypermaketuri

.

Astfel, potrivit propunerilor promovate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), sanctiunile vor fi cuprinse intre 40.000 si 50.000 lei, in comparatie cu valori de pâna la 3.000 lei, cât se aplicau in prezent.

De asemenea, functionarea de piete si hale agroalimentare cu spatii destinate comercializarii produselor de origine animala fara aprobare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, va fi sanctionata cu amenda de la 6.000 la 18.000 lei, pâna acum sanctiunea având un cuantum de la 1.200 la 2.400 lei.

Actul normativ mai prevede ca neintretinerea in conditii de igiena si in stare de functionare a spatiilor si instalatiilor frigorifice din unitatile care prelucreaza, depoziteaza, transporta si valorifica produse alimentare va fi sanctionata cu amenda minima de 30.000 lei, valoarea maxima fiind de 40.000 lei.

Prin comparatie, cuantumul aplicat, pâna la ora actuala, se incadra intre 2.000 si 3.000 lei. Totodata, desfasurarea in unitatile de productie a altor activitati decât cele aprobate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, sau comercializarea carnii fara efectuarea expertizei sanitare veterinare, vor fi sanctionate cu amenda de la 20.000 la 40.000 lei.

Înainte de a fi adoptat in Guvern, proiectul noului act normativ a fost supus dezbaterii si agreat in cadrul sedintei Consiliul Consultativ din data de 30 iulie.2009, la care au participat reprezentantii ANSVSA si cei ai altor autoritati ale administratiei publice cu competente in domeniul sanitar veterinar si al sigurantei alimentelor, reprezentanti ai Colegiului si Asociatiei medicilor veterinari, reprezentanti ai patronatelor si asociatiilor din domeniu.

.

Cititi si

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.