Apple valorează la Bursă mai mult decât Google

Dintre marile intreprinderi high-tech, Apple a inregistrat cea mai mare crestere a capitalizarii bursiere din ultimii 5 ani – de 12 ori. Microsoft continua totusi sa ramâna prima in acest clasament.

.

Apple a revenit in aceasta saptamâna pe podiumul companiilor high-tech care valoreaza cel mai mult la Bursa, situându-se pe pozitia a treia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere, dupa ce a depasit Google, relateaza cotidianul Les Echos de miercuri.

Apple si-a marit de 12 ori capitalizarea bursiera in ultimii cinci ani. Grupul lui Steve Jobs a pastrat ceea ce i-a adus succes – Mac – si si-a marit mereu portofoliul de produse de când iPod si iPhone au inregistrat mare succes.

Apple, care trecuse deja la Bursa, pentru scurt timp, vara trecuta, in fata lui Google, sta foarte bine pentru ca investitorii cred ca “povestea de succes” va continua.

Analistii de la Société Générale prevad ca, intre exercitiul 2008-2009 si exercitiul 2010-2011, Apple isi va mari cifra de afaceri cu 14 miliarde de dolari; cresterea va fi de 40% in doi ani, la aproape 50 de miliarde!

În ceea ce priveste profiturile operationale anuntate de firma din Cupertino, acestea ar trebui sa creasca cu 3,1 miliarde de dolari, adica o marire cu 45% in 2 ani.
La sfârsitul anului 2011, Apple ar trebui sa aiba 31 miliarde de dolari in contul sau bancar.

Daca Google a fost depasit in ceea ce priveste capitalizarea bursiera, motorul de cautare ramâne printre preferatele din Silicon Valley.
De la intrarea lui la Bursa, acum 5 ani, grupul lui Larry Page si Serghei Brin si-a crescut valoarea la Bursa de 6 ori.

Firma din Mountain View, California, lanseaza multe inovatii: Android, Chrome OS…Atât Apple, cât si Google au inregistrat cea mai mare a cifrei lor de afaceri si a capitalizarii bursiere din ultimii 5 ani.
Cu toate acestea, cele doua grupuri ramân la Bursa in urma Microsoft si IBM.

Microsoft ar putea avea probleme in a-si apara pozitia de leader in urmatorii ani. Windows continua sa fie calul câstigator al grupului, dar acesta inregistreaza o crestere usoara.
Pentru moment, ambitiile grupului lui Steve Ballmer in domeniul internetului nu s-au soldat cu succese.

Alianta cu Yahoo! la cautare ar putea schimba situatia, dar investitorii nu sunt deocamdata prea increzatori.
Nici Google n-a reusit sa iasa din principalul sau domeniu – cautarea pe internet. YouTube continua sa piarda bani, Chrome OS si Android nu s-au raspândit inca in lume.

Apple ramâne un constructor informatic, largindu-si gama de produse si putând face acelasi lucru in continuare.
Blogurile americane sunt pline in fiecare zi de zvonuri, ultimul referindu-se la lansarea cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an a unei “placi PC” cu ecran tactil, un fel de iPod touch gigant, permitând navigarea pe internet.

În orice caz, Apple si Google au depasit Cisco, care inregistra la inceputul anului 2000, pentru putin timp, cea mai mare capitalizare din high-tech.
Dell, care ocupa locul 5 in clasamentul celor mai semnificative capitalizari din domeniu, nu este astazi decât al 15-lea, valoarea sa la Rasdaq scazând de 3 ori.

Motorola nici nu mai figureaza printre primii 20. Fara indoiala, lucrurile avanseaza foarte repede in high-tech, scrie in incheiere cotidianul francez Les Echos.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.