Bancherii au sufocat economia cu dobânzile mari. Ei fac profit, iar firmele se prăbuşesc

– Datele la sase luni arata consecinta majorarii bruste a dobanzilor la credite in lei, fara justificare, de la inceputul anului


– Sase banci din top 10 au cumulat in semestrul I profituri nete de aproape 350 mil. euro, ca in vremurile bune din 2005-2006, in timp ce clientii lor companii se chinuie sa reziste in fata prabusirii vanzarilor si a dobanzilor mari la credite

.
Rezultatele financiare la sase luni arata ca oamenii de afaceri nu acuzau degeaba comportamentul bancherilor: institutiile de credit au castiguri substantiale pe seama dobanzilor majorate, companiile nefinanciare se lupta sa ramana pe linia de plutire.

Oamenii de afaceri sunt revoltati de dobanzile mari care ii imping spre incapacitate de plata, mai ales cand vad ca bancile continua sa raporteze profituri de zeci de milioane de euro.

„Bancile au supt pana acum bani de la companii, dar daca vor continua sa aiba aceasta relatie cu firmele, sa vedem ce vor face cand nu vor mai avea de la cine sa ia bani„, comenteaza Ionut Negoita, care are credite de 29 mil. euro la mai multe banci, fiind alaturi de fratele lui Robert Negoita (deputat PSD) proprietarul a peste 1.680 de apartamente noi si al hotelurilor Rin Grand Hotel, Confort, Rin si Traian din Capitala.

„De ce ar risca bancile din moment ce noi (n.red. – producatorii) suntem dependenti de ele? Banca nu este o institutie de caritate si intr-o perioada de criza stie sa speculeze si sa obtina profit din dobanzi, iar industria este cea care plateste”, a declarat Sorin Minea, presedintele producatorului de mezeluri Angst.

„Bancile din Romania o sa aiba in continuare profit, pentru ca incaseaza 50% din venituri din comisioane, fata de 25-27%, cat este in alte tari din Uniunea Europeana, si restul din vanzare de bani. In plus, si-au micsorat cheltuielile prin disponibilizarea unor angajati. Relatia cu bancile este greoaie si este foarte dificil de obtinut un credit”, afirma Nicolae Bostina, proprietarul companiei de constructii Consola Grup, cu afaceri anuale de 45 de milioane de euro.

Integral în  Ziarul Financiar

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.