Cum vor fi restructurate agenţiile din subordinea ministerelor

– Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pentru proiectul privind restructurarea agentiilor guvernamentale si rationalizarea cheltuielilor publice, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

– Membrii Guvernului au prezentat, miercuri, modalitatea in care reformeaza agentiile guvernamentale din subordine, cu numarul de disponibilizati si cheltuielile ce vor fi facute in prin aceasta masura.

.

10.200 de oameni vor fi disponibilizati, in total, in 2009, din societatile si companiile nationale aflate in subordinea Ministerului Economiei. Potrivit ministrului de resort, Adriean Videanu, un numar de 30 de societati si companii nationale din subordinea ME sunt si vor continua restructurarea.

Astfel, de la inceputul anului au fost disponibilizatii 4.800 de angajati si pâna la sfârsitul lui 2009 vor mai fi concediati inca 5.400.

Agentia pentru Deseuri Radioactive va fi comasata cu cea pentru Activitati Nucleare, iar competentele Agentiei Române pentru Conservarea Energiei vor intra la Agentia de Reglementare in Domeniul Energiei.

Toate cele 14 institute nationale de cercetare din subordinea Ministerului Economiei nu vor mai primi, de la 1 ianuarie 2010, subventii de la bugetul de stat, urmând sa lucreze pe baza comenzilor pe care le au.

Personalul Biroului Român de Metrologie se va reduce cu 20%, ca si cel al Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat – ISCIR.

În structura Ministerului Agriculturii, 1.220 de posturi vor fi reduse prin comasarea a 10 agentii din subordine. Dintre cele 31 de structuri, Ministerul Agriculturii va ramâne cu 21.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu a anuntat ca Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va fi desfiintata, dar personalul va fi redus cu 20%, o astfel de reducere fiind aplicata si la Administratia Nationala de Îmbunatatiri Funciare (ANIF).

Autoritatea Hipica Româna se va desfiinta, la fel ca si Societatea Nationala de Produse Agricole”, a mai spus Sârbu. El a a adaugat ca Societatea Nationala de Îmbunatatiri Funciare (SNIF) va fi transferata la AVAS pentru privatizare.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat miercuri, restructurarea a circa 627 de posturi din cadrul agentiilor aflate in subordinea ministerului. MTI va desfiinta doua agentii si cinci companii si centre.

“Vom desfiinta Agentia de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, care va trece la Directia de sanatate a Ministerului, precum si Agentia pentru Salvarea Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM), Compania Nationala de Radiocomunicatii Navale (Radionav), Compania Adminstratia Porturilor Dunari Fluviale, iar Centrul National de Calificate Feroviara (CENAFER), Societatea Feroviara de Turism (SFT) si Societatea de Administrare Active Feroviare Feroviare (SAAF) vor trece la CFR SA.

În total, desfiintam 627 de posturi”, a precizat Berceanu.

Ministrul a spus ca porturile dunarene de mici dimensiuni, Giurgiu, Turnu Magurele, Bechet si Calafat vor trece fie in subordinea consiliilor locale, fie la Compania Nationala Administratia Portului Constanta (CNAPMC) daca autoritatile locale nu vor dori sa preia porturile.

Berceanu a precizat ca la cele 627 de posturi se adauga cele 4.986 de persoane disponibilizate de la inceputul anului la CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa, si ca disponibilizarile vor continua la aceste societati si in a doua jumatate a anului, in urma unor discutii cu sindicatele, mai ales ca cele 3 societati sunt monitorizate de FMI, in cadrul acordurilor pentru pachetul de finantare.

Un numar de 314 posturi vor fi reduse in structura Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, economiile ce vor fi facute fiind de 70,4 milioane lei, a anuntat miercuri ministrul de resort, Gabriel Sandu. MCSI a anuntat desfiintarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI).

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei va ramâne, in urma restructurarii, fara 271 de posturi, din care 240 erau bugetate, a anuntat miercuri ministrul de resort, Vasile Blaga. “Din cele 3 agentii pe care le avem in prezent, renuntam, practic la una”, a spus Blaga.

Un numar de 477 de posturi vor fi reduse din structura Ministerului Finantelor, ceea ce reprezinta o economie de 500.000 lei lunar la bugetul de stat, a anuntat si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

“Pentru ANAF se vor produce doua masuri: reorganizare interna in urma consultarii cu expertii FMI si pe de alta parte vom desfiinta 477 de posturi. 440 sunt ocupate.

Discutam de 50 de administratii fiscale la comune si orase”, a afirmat Pogea. Reducerea posturilor va insemna o economie la bugetul de stat de 500.000 lei lunar, a adaugat acesta.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca dintre cele 11 agentii aflate in subordinea institutiei pe care o conduce vor ramâne opt, reducerea de posturi fiind de 444, economia la buget atingând valoarea de aproape 17 milioane de lei.

Din cele 11 agentii din Ministerul Mediului ramân numai opt. Trei institute de cercetare, respectiv Institutul de Cercetare Devoltare a Mediului, Institutul de Cercetare Dezvoltare Grigore Antipa si Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii, se vor comasa intr-o singura agentie, respectiv in Institutul de Cercetare Dezvoltare a Mediului…

Economia la buget dupa restructurarea a 444 de posturi este de 16 milioane lei anual”, a spus Nemirschi. El a mai anuntat comasarea Institutului National de Hidrologie si a Administratiei Nationale de Meteorologie in Administratia Nationala de Hidrologie si Meterologie.

În privinta Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, institutie care la ora actuala este nefunctionala, Nemisrchi a specificat ca aceasta va deveni un departament in cadrul Ministerului Mediului, si va avea 15 angajati.

La Ministerul Muncii, aparatul central al ministerului nu sufera modificari, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

“La Ministerul Muncii, aparatul central al ministerului nu sufera modificari. De asemenea, ANOFM nu este afectata de restructurare”, a spus acesta.

În total, 1.316 de posturi de la agentiile din subordinea ministerului vor fi reduse, iar, potrivit lui Sârbu, “economia va fi de 30 de milioane de lei”.


Ministrul pentru IMM, comert si mediul de afaceri, Constantin Nita, a precizat ca numarul total al locurilor de munca desfiintate in Ministerul Întreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) si agentiile subordonate va fi de aproximativ 260, ceea ce va conduce la o economie de 3,313 milioane lei.

Dintre agentiile subordonate MIMMCMA, Centrul Român pentru Promovarea Comertului (CRPC) se va uni cu Agentia Româna pentru Investitii Straine (ARIS), iar structura nou rezultata va avea ca obiect de activitate atât promovarea comertului, cât si a investitiilor straine, ceea ce va insemna reducerea a 70 de locuri de munca.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va continua sa functioneze, dar vor fi reduse circa 40 de posturi, a spus ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri.

De la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) vor fi desfiintate 63 de posturi, iar din schema Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM vor disparea 75 de posturi.

Ministrul Nita a mai adaugat ca din subordinea ministerului pe care il conduce vor mai disparea 2 posturi de la un Centru de formare si management pentru comert, organizatie care de fapt nu a functionat niciodata si care fusese conceputa ca un parteneriat public – privat.

Dintre cele 260 de locuri de munca desfiintate, 10 vor fi de la MIMMCMA. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, miercuri, ca vor fi reduse 401 posturi din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, implicând o economie de 12 milioane de lei anual. Andronescu a afirmat ca vor fi comasate doua centre pentru formarea continua a cadrelor didactice din Medias si Bucuresti.

Ministerul Administratiei si Internelor va restructura cele 1.225 de posturi care fusesera deja blocate, urmând sa faca in acest fel o economie de 75 de milioane de lei pe an, a anuntat ministrul de resort, Dan Nica, dupa sedinta de Guvern in care s-a discutat despre restructurarea institutiilor.

El a precizat ca prin comasarea unor institutii din subordinea MAI se va face o reducere a functiilor de conducere, vor fi mai putini angajati in diverse servicii.

Astfel, vor fi concediate aproximativ 100 de persoane, iar numarul directorilor se va reduce la jumatate prin restructurare. Ministrul a reiterat ca la MAI restructurarile au avut loc, in cea mai mare parte, inca din luna martie, când din 27 de directii generale 22 s-au desfiintat si au ramas doar 5.

Prin decizia Guvernului, vor fi comasate Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, despre care Dan Nica a spus ca au activitati similare si ca este bine sa functioneze impreuna.

De asemenea, Agentia Nationala a Functionarilor Publici se va comasa si va functiona in cadrul Institutului National de Administratie, iar Inspectoratul National pentru Evidenta Peroanelor se va comasa cu Centrul National de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidenta Persoanei.

Potrivit lui Nica, angajatii institutiilor care se autofinantau nu vor mai avea salarii stabilite la nivel de agentie.

Întrucât veniturile lor vor fi incasate la bugetul de stat, angajatii vor fi platiti corespunzator normelor de salarizare proprii bugetarilor Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, miercuri, ca, dupa restructurare, in subordinea MS vor mai ramâne 10 agentii.

Potrivit lui Bazac, nu vor fi desfiintate Agentia Nationala a Medicamentului si Agentia Nationala de Transplant. Dar, cele sase institute de sanatate publica existente in mai multe localitati din tara vor fi comasate in Institutul National de Sanatate Publica.

Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar va fi comasat cu Scoala Nationala de Management Sanitar, formându-se o institutie noua cu mai putine posturi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.