Aproape 3 sferturi din firmele închise în semestrul 1 din 2009 nu aveau activitate

Aproximativ 3 sferturi dintre firmele care si-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate in primul semestru din 2009 nu au avut activitate sau nu au declarat activitatea desfasurata, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Din cele 93.542 societati comerciale care si-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate in prima jumatate a anului, 71.004 societati se aflau in situatia mentionata, precizeaza un comunicat al ANAF. De asemenea, 10.549 firme au avut un volum de activitate nesemnificativ, respectiv 11,28% din total.

“Numarul mare de societati comerciale care au solicitat inscrierea inactivitatii temporare la Oficiul National al Registrului Comertului sau au intrat in starea de dizolvare poate fi motivat de faptul ca anterior introducerii impozitului minim, majoritatea reprezentantilor legali ai firmelor in cauza au neglijat gestionarea sau lichidarea acestora, desi firmele erau fara activitate economica sau in pierdere”, a declarat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Cele mai multe firme dizolvate sau a caror activitate a fost suspendata au fost infiintate anterior anului 2008, iar restul de 10.004 in 2008.

Numarul de societati comerciale care si-au incetat activitatea in perioada ianuarie – iunie 2009 (93.542) este de 2,3 ori mai mare decât al celor care si-au incetat activitatea pe parcursul anului 2008 (40.612) in timp ce o comparatie intre anii 2008 si 2007 arata un numar aproximativ egal (2007 – 38.110 societati comerciale si-au incetat activitatea).

În ceea ce priveste infiintarea de noi societati, in primul semestru al anului curent s-au inregistrat 32.276, fata de 55.462 in perioada similiara a anului precedent, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului mentionate de ANAF.

De la 1 mai 2009, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (circa 500 euro), daca au venituri totale anuale mai mici de 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) daca au venituri de peste 129 milioane lei.

Societatile comerciale care inregistreaza profit pot plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai mic decât limita minima pentru intervalul de venituri anuale in care se incadreaza.

Pentru calculul impozitului minim sunt luate in considerare veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie 2008, din care se scad veniturile din variatia stocurilor, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale, veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare, veniturile neimpozabile prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

Din analizele efectuate de Ministerul Finantelor Publice rezulta ca, la nivelul anului 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice.

Numarul societatilor care au declarat pierderi la nivelul anului 2007 a fost de 242.106 (39,2% din numarul total al societatilor inregistrate), in conditiile in care cifra de afaceri a acestor intreprinderi se ridica la nivelul de 134 miliarde lei.

Citește și
2 Comentarii
 1. maria spune

  am o societate cu 6 salariati,pentru prima transe a impozitului forfetar am facut inprumut in banca.Daca nu se va renunta la el vom intra in somaj toti;si acest lucru il vor face multe firme mici cu siguranta.CAND I-AM VOTAT AU PROMIS CA VOR AJUTA IMM-urile.SI CE A FACUT P.S.D? ANE-ARANJAT SA FALIMENTAM.ACESTOR OAMENI CARE NE CONDUC NU LE MAI E FRICA NICI DE DUMNEZEU.ASA NE TREBUIE NOUA CARE NE DUCEM SA-I VOTAM.in o astfel de criza in loc sa scutesti temporar firmele private cara aduc la buget ceva bani. EI AU INTRODUS ACEST IMPOZIT FORFETAR.NU STIU CINE LA PROPUS DAR:BLESTEMELE NOASTRE II VOR AJUNGE CANDVA CU SIGURANTA.

 2. Ciobanu mircea spune

  Stimata doamna nu vreau sa par „ciudat” sau „avocatul diavolului” dar nu poti avea o firma cu 6 angajati si sa nu-ti permiti sa platesti impozitul forfetar.
  Asta sa i-o spuneti lui „mutu” (fara trimitere la fotbalistul Mutu). Eu va recomand altceva incercati sa va ganditi la afacerea pe care o aveti pe termen lung nu sa va imbogatiti peste noapte, daca o sa va uitati in jurul dumneavoastra cam toti acestia au dat faliment.
  Mai este un lucru cei care spun ca nu au cu ce sa plateasca mint cu totii, dar cand se culca seara si se gandesc zambind la profitul facut de ce nu se gandesc si pentru cei care lucreaza pentru ei.
  MAI BINE SPUNETI „DOAMNE FERESTE” SA NU AVETI CU CE PLATI MACAR IMPOZITUL FORFETAR.
  EU UNUL NU CRED CA O FIRMA POATE FUNCTIONA FARA PROFIT FIE EL SI 0,01%

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.