EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Băncile sunt în rai! Creditele rămân mai scumpe decât acum un an

0

– Sase banci din top 10 au cumulat in semestrul I profituri nete de aproape 350 mil. euro, in timp ce clientii lor companii se chinuie sa reziste in fata prabusirii vanzarilor si a dobanzilor mari la credite.


– Practic, bancile majoreaza dobanzile pentru clientii care inca isi platesc ratele, incercand astfel sa acopere pierderile potentiale pe care le-ar inregistra cand o parte din credite n-ar mai fi rambursate.

.
Dupa cum se asteptau si analistii, bancile au castigat substantial pe seama dobanzilor majorate, in timp ce companiile se lupta pentru supravietuire.

Clientii au acum de platit rate mai mari la creditele in lei decat in urma cu un an, chiar daca BNR incearca din iarna sa convinga bancile sa relaxeze conditiile de finantare. Pe piata monetara bancile se imprumuta acum intre ele la dobanzi de circa 9% pe an, fata de 12%-13% pe an in vara trecuta, insa pentru clienti dobanzile pornesc de la 11%-13% pe an, dar pot urca semnificativ, in functie de profilul de risc al clientului.

Practic, bancile majoreaza dobanzile pentru clientii care inca isi platesc ratele, incercand astfel sa acopere pierderile potentiale pe care le-ar inregistra cand o parte din credite n-ar mai fi rambursate.

Dar tocmai prin scumpirea ratelor bancile sporesc dificultatile financiare ale clientilor, iar in lipsa de finantare afacerile se sufoca.

„Trebuie sa recunoastem ca nu putem sa pretindem nimic. Dar in ultimele 6-7 luni, bancile straine din Romania au actionat total nepotrivit. In primul rand, la primul semn de criza, au incercat sa transfere totul asupra clientilor.

In al doilea rand, dupa parerea mea au fortat international un acord cu FMI, prin care Romania s-a imprumutat pentru ele. Dar asta nu mai este vina lor, statul roman nevrand sa se ajusteze la conditiile de criza spre dosebire de sectorul privat. Acum băncile profita in continuare de pe urma acestei lacomii de bani din partea Ministerului de Finante care vrea sa plateasca salarii si pensii.

Si bancile sunt in rai. Creditarea nu s-a oprit, ci infloreste numai ca e doar catre adminstratia publica, deci catre stat. Ele au gasit elefantul, in loc sa se mai incurce cu intreprinderi micii si mijlocii care dau faliment si cu persoane fizice care sunt date afara”, a declarat Ilie Serbanescu.

Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania, considera ca statul, prin intermediul BNR, ar trebui sa determine bancile sa isi faca curatenie in bilanturi.

„Evident, o economie ca sa creasca are nevoie de credit, abordabil si relativ usor de obtinut”, spune Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania.

Bancile trebuie sa intre in paine, intai si intai sa recunoasca ca au o problema cu calitatea portofoliilor de credite existente si sa le recunoasca pe cele in default (cu restante – n. red.), chiar daca nu au fost catalogate ca atare. Cat timp nu recunosc ca au o problema, nu isi vor asuma riscuri aditionale”, puncteaza Paun.

Surse: Ziarul Financiar, Antena 3

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.