Băsescu: Statul român a dovedit că nu e capabil să se adapteze la criză

Presedintele Traian Basescu are convingerea ca, in ultimul trimestru al acestui an, economia tarii va intra pe un trend ascendent si considera ca statul nu este capabil sa se adapteze la criza economica.

“O criza economica nu poate fi stopata cu bani aruncati in economie. Marile investitii si-au oprit productia, iar marile piete de desfacere din Uniunea Europeana sunt in recesiune.

Si, ca atare, mijloacele de relansare a economiei României sunt extrem de reduse.

Convingerea mea este ca România va iesi din criza când se vor relansa economia Germaniei si cea a Frantei”, a declarat seful statului, joi, la Tulcea, la o intâlnire cu autoritatile locale.

El a sustinut ca trebuie alocate resurse minime pentru cheltuielile institutiilor publice, fara sa se faca excese, astfel incât sa se asigure salariile, pensiile si sa se acorde sprijin punctual acolo unde exista perspectiva pietei de desfacere, dând exemplu societatile Oltchim si Dacia.

Potrivit presedintelui, România nu trebuie sa intre in derapaj. “Acum trebuie ajustate excesele fie ca vorbim de cheltuieli de personal, fie ca vorbim de investitii.

Pâna in prezent, statul român a demonstrat ca nu este capabil sa se adapteze la criza, spre deosebire de sistemul privat care s-a ajustat imediat. Vreau sa se inteleaga clar ca România are nevoie de Armata, Politie, medici, profesori si nu sunt adeptul absurdului, ci al rationalului”, a spus Traian Basescu.

Seful statului a subliniat necesitatea ca România sa se modernizeze. “Aceasta criza ne-a aratat cât de necesara este modernizarea României.

De incepeam acest program de modernizare de mai multi ani am fi depasit criza mai usor. (…)

Având in vedere ca economia Germaniei si cea a Frantei isi reiau cresterea economica sper ca, in al patrulea trimestru al acestui an, si in România sa se intâmple acelasi lucru”, a afirmat presedintele Basescu.

El a spus ca este foarte dificil sa se compare datele economice din cel de-al treilea trimestru al acestui an cu cele din anul precedent, pentru ca exista o discrepanta la nivelul PIB.

“În schimb, in ultimul trimestru al anului trecut am avut o scadere a economiei asa cum am aflat mai târziu si, probabil, ca in trimestru al patrulea al acestui an economia României se va relansa, astfel incât in 2010 vom avea o crestere economica mica”, a explicat seful statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.