EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Bugetele est-europene sub presiune, pe măsură ce criza se adânceşte

0

Recesiunea din Republica Ceha, Ungaria, Slovacia si România s-a adâncit in al doilea trimestru al anului si a lasat guvernele cu visteria goala, pe masura ce tarile respective se straduiesc sa isi tina deficitele sub control, indica un studiu realizat in rândul economistilor, preluat de site-ul bloomberg.com.

PIB-ul Ungariei a scazut cu 7,4%, al României s-a contractat cu 8, 8%, al Slovaciei a coborât cu 6,3%, in timp ce economia Cehiei a scazut cu 4,2%, potrivit unor studii separate realizate de Bloomberg.

Ungaria, România si Slovacia vor face joi publice datele despre PIB, iar Cehia le va face vineri. Toate cele patru seturi de date vor arata un declin mai pronuntat decât in primul trimestru, indica studiul.

Recesiunea in fostele economii comuniste a lasat guvernele in situatia de a se stradui sa traiasca potrivit reglementarilor privind bugetul stabilite de UE, pe masura ce somajul in crestere secatuieste fondurile publice si epuizeaza banii strânsi din impozite.

În cazul României si Ungariei, acordurile realizate pentru primirea imprumuturile internationale sunt in pericol, in timp ce Republica Ceha poate ceda presiunilor de a cheltui mai mult inaintea alegerilor din luna octombrie, comenteaza Bloomberg.

Slovacia, singura membra a zonei euro dintre cele patru, a primit deja o avertizare din partea Comisiei Europene pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar.

Desi prabusirea productiei s-a atenuat in toate cele patru state est-europene in ultimele luni, cresterea somajului si incetinirea cresterii salariilor au determinat contractarea economiilor mai mult in al doilea trimestru decât in cele trei luni anterioare, arata studiul.

Eforturile guvernelor de a tine bugetul sub control, chiar daca somajul in crestere secatuieste fondurile, vor afecta o eventuala revenire economica anul viitor, sustin economistii, printre care Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, analist sef la ING Bank România.

Deficitul bugetar pe 2009 al Slovaciei va depasi de aproape trei ori tinta stabilita initial de guvern de 2,1% din PIB, in timp ce in Republica Ceha deficitul bugetar a ajuns la 76,2 miliarde de coroane (4,1 de miliarde de dolari ) in primele sapte luni, dublul tintei pe intregul an.

Diminuarea cheltuielilor populatiei va adânci recesiunea in Republica Ceha si Slovacia fata de cea inregistrata in primul trimestru, de 3,4% in Cehia si, respectiv, de 5,6% in Slovacia, arata studiile.

În ambele tari, rata somajului a crescut la maximul ultimilor trei ani, intrucât companiile au renuntat la o parte din angajati pentru a se adapta la pietele in scadere.

În România si Ungaria, guvernele se confrunta cu presiuni de a tine sub control cheltuielile pentru a respecta termenii impusi de primirea fondurilor de intrajutorare.

Letonia, o alta tara care a beneficiat de fondurile de intrajutorare ale UE, s-a trezit in situatia de a-i fi suspendata suma de 1,7 miliarde de euro din imprumutul de 7,5 miliarde de euro pâna când parlamentul nu va adopta un pachet de masuri de austeritate.

Chiar si asa, eforturile acestor tari de a respecta masurile de strictete fiscala pot da roade pe termen lung si pot incuraja investitorii straini sa isi plaseze fondurile pe pietele europene emergente.

Mai important, noteaza Bloomberg, citând parerea mai multor economisti, este ca aceste tari pot iesi din criza mai puternice decât au intrat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.