Ce păţesc rău-platnicii creditelor luate cu buletinul?

– Aparitia creditului de consum doar cu buletinul a imbunatatit semnificativ nivelul de trai al multor romani, permitand acestora sa-si cumpere orice produs electronic sau electrocasnic, de la televizoare, frigidere si aspiratoare pana la telefoane mobile, camere video si calculatoare.

.
S-a ajuns pana acolo incat, in urma cu doi sau trei ani, 80% din produsele vandute de retailerii de electronice si electrocasnice sa fie achitate prin astfel de instrumente financiare.

Acest lucru nu poate ramane fara consecinte, in conditiile in care creditele accesate direct de la comerciant au fost mereu mai scumpe decat cele de consum oferite de bancile comerciale.

In plus, disponibilizarile, reducerile de salarii, falimentele si trimiterile in somaj au afectat serios capacitatea de rambursare a multora dintre cei care au apelat la aceste instrumente financiare pentru a achizitiona produse, scrie Business Standard.

Ce risca acele persoane care si-au luat electronice si electrocasnice doar cu buletinul, iar acum nu isi mai pot plati la timp ratele?

Daca ai cumparat produse din reteaua Flanco-Flamingo prin intermediul Cetelem, te alegi cu o penalizare de 4% din valoarea ratei dupa prima luna de intarziere si cu o raportare la Biroul de Credit ca rau-platnic.

Daca trece si a doua luna de neplata, atunci penalizarea urca la 8% din valoarea ratei, iar creditorul poate incepe procedurile de recuperare a datoriei in instanta.

Aici, solutiile sunt doar doua: creditorul isi recupereaza datoria direct de la angajator, din salariul pe care rau-platnic il primeste, daca acesta mai are un loc de munca cu forme legale, sau prin recuperarea produsului achizitionat prin credit, daca nu se pot face popriri pe venituri.

Persoanele care au obtinut finantari de la GE Money pentru produsele cumparate de la Domo si care acum intarzie cu plata ratelor cu o luna sunt penalizate cu 0,15% pe zi din valoarea ratei.

Dupa trei luni de neplata, contractul este trimis la o firma specializata in recuperarea datoriilor, care va chema persoana rau-platnica in instanta.

Daca la incheierea contractului de imprumut clientul a optat si pentru o asigurare care sa acopere riscul pierderii locului de munca, atunci creditorul isi primeste echivalentul a 10 rate direct de la asigurator, diferenta pana la acoperirea integrala a creditului urmand sa fie facuta tot de persoana rau-platnica.

In cazul neachitarii ratelor, nu retailerii de electronice si electrocasnice sunt cei care au de suferit, ci IFN-urile cu care acestia au colaborat.

Sursa: Business Standard

Citește și
1 Comentariu
  1. Costel spune

    Autorul articolului a ,,omis” sa spuna ca creditorii mentionati au incheiat contracte de asigurare pentru risc de neplata a debitorului, cu diferite societati de asigurare si in acest mod recupereaza debitele de la aceste firme .
    Cred ca firmele de asigurare sunt perdante in aceste cazuri, doarece multi dintre debitori sunt insolvabili.
    Firmele creditoare raman cu dobanzile si penaslitatile neincasate,doarece firmele de asigurari nu le suporta si eventual sunt recuperate de diferite firme de recuperari creante.Pe scurt cam acesta este procedeul, asa ca nu mai plangeti creditorii ca nu sunt in pierdere. Mai mult, CEC Bank SA nici nu este interesata de recuperarea dobanzilor si penalitatilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.