Chiriile, în cădere liberă la toate tipurile de imobile din Bucureşti

Chiriile au cunoscut, in 2009, o scadere puternica la toate tipurile de imobile pentru toate zonele Capitalei, astfel incât raportul chirie/rata lunara a devenit supraunitar in cele mai multe cazuri, releva un studiu intocmit de portalul imobiliar magazinuldecase.ro.

Potrivit sursei citate, chiria poate ajunge si la valori de 1,5 ori mai mari decât rata lunara achitata pentru un credit imobiliar, in cazul unui apartament de trei camere, amplasat, de exemplu, in zona Dacia.

Specialistii imobiliari considera, de asemenea, ca majorarea dobânzilor practicate de majoritatea bancilor comerciale a condus la o noua scumpire substantiala a preturilor platite de catre cumparatorii imobilelor care faceau aceste achizitii prin credite imobiliare.

Cercetarea mai arata ca, atât in 2007, cât si in 2009, cele mai accesibile proprietati, atât pentru cumparat, cât si pentru inchiriat, au fost garsonierele, si, tocmai din acest motiv, proprietatile scoase la vânzare au fost in numar relativ scazut.

În urma cu doi ani, pretul chiriilor a cunoscut o crestere semnificativa, ajungând sa reprezinte 1% mare din valoarea ratei lunare pentru un credit imobiliar.

“În aceste conditii, când chiria depasea 65% din rata lunara, din ce in ce mai multe persoane au considerat mai avantajos sa contracteze un credit imobiliar mai degraba decât sa inchirieze respectiva proprietate”, se noteaza in analiza. În ceea ce priveste apartamentele de doua camere, lucrurile stau putin diferit.

Acestea nu mai reprezinta un punct de plecare pentru tinerii aflati la inceput de drum, ci alegerea facuta in momentul in care se doreste o imbunatatire a situatiei locative si exista, si buget pentru aceasta.

Prin comparatie, specialistii imobiliari considera ca, in 2009, nu se mai poate stabili un trend similar celui din 2007. Astfel, pentru cartiere, investitia se recupereaza cel mai repede pentru garsoniere, intr-o perioada medie de 142 de luni.

Pentru zona centrala este mai profitabil sa se opteze un apartament de doua camere, perioada medie de recuperare a investitiei fiind de 154 de luni.

Totodata, in zona ultracentrala, cel mai rentabil, din punct de vedere al amortizarii, este sa se achizitioneze un apartament de 3 camere, investitia recuperându-se intr-o perioada medie de 197 de luni.

Studiul realizat de magazinuldecase.ro isi propune sa ofere concluzii privind miscarile de pe piata imobiliara, având ca punct de reper anul 2007, an de boom economic pentru România.

Portalul magazinuldecase.ro este primul serviciu online românesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, in baza unui pret fix, fara comision.

Totalul tranzactiilor efectuate prin intermediul acestui serviciu imobiliar se ridica la 501.333.698 euro, in timp ce comisionul economisit a ajuns la o valoare de 30.080.022 euro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.