În România, criza convieţuieste cu maşinile de lux

În România, tara unde diferenta dintre saraci si bogati este tot mai mare, au aparut in aceeasi zi in presa centrala doua stiri contradictorii, care sunt de inteles numai daca cineva cunoaste tara cât de cât, noteaza joi portalul alternativ de stiri Rebelion.com, referindu-se, pe de o parte, la incheierea negocierilor FMI cu executivul, la finalul carora concluziile reprezentantilor Fondului se refereau la puterea cu care recesiunea a lovit România si, pe de alta, la faptul ca aici au loc inmatriculari record de masini purtând marca Ferrari, Lexus ori Jaguar.

Guvernul român trebuie sa reduca cheltuielile publice cu 1 miliard de euro in 2009 si cu 3 miliarde in 2010 daca vrea sa primeasca ajutoare din partea Fondului Monetar International.

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful “pradatorilor FMI”, dupa cum scrie sursa mentionata, in anul 2009 economia României va inregistra o scadere de 8,5% a PIB – ceea ce echivaleaza cu o recesiune severa. Iar solutia propusa mereu de astfel de organisme este reducerea cheltuielilor publice si privatizarea putinelor companii de stat.

Pe de alta parte insa, stirea inmatricularilor record in tara lovita de criza contrasteaza puternic cu situatia prin care trece România, apreciaza publicatia mentionata, considerând ca românii – putini – nu renunta la masinile de lux nici in timpuri de criza.

Astfel, potrivit directiei generale pentru permise si inmatriculari, in luna iulie au fost achizitionate in România 3 Ferrari, 2 masini marca Lexus, 11 Porsche, 77 de la Mercedes, 10 Jaguar, un Maserati, un Cadillac, 81 de BMW-uri si 10 vehicule marca Dodge.

Aceasta nu este decât “descrierea statului corupt si anemic din punct de vedere social” – România de azi – apreciaza Rebelion.com, precizând ca aceasta este de fapt orizontul atât de asemanator al ultimilor 20 de ani in România, desi acutizat de criza:

probleme ale angajatilor si majoritatii populatiei, lux pentru câtiva – care, in ciuda crizei, continua sa traiasca ostentativ.

Desigur, concluzioneaza autorul articolului, guvernul de la Bucuresti va profita pentru a reduce salariile, cheltuielile din sanatate, a nu imbunatati sistemul de educatie publica, ori a vinde neavantajos companiile publice ramase.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.