Servim muşte, mizerie şi brânză de burduf expirată!

– Circa 60 de unităţi de alimentaţie publică, din cele 200 declarate oficial în judeţul Iaşi, au fost sau urmează a fi „călcate” de responsabilii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Iaşi, până la sfârşitul săptămânii viitoare.

.

Ioan Tonel Cazacu, directorul CJPC Iaşi a fost foarte zgârcit în a da nume de localuri care au fost amendate pentru diverse nereguli.

De teama şefilor de la Bucureşti şi al atacului din partea avocaţilor societăţilor prinse în off-side, directorul CJPC a refuzat cu obstinaţie să divulge numele pensiunii unde au fost găsite 3 kilograme de brânză de burduf expirate de patru zile şi ciorbă de văcuţă expirată de o zi.

În orice caz, controalele prin unităţile de alimentaţie publică din Iaşi au scos la iveală, pe lângă clasicele muşte şi produse expirate, o serie de „inovaţii” demne de luat în seamnă.

La unele restaurante, gramajul porţiilor este ţinut la secret, astfel încât clientul să nu poată şti la ce să se aştepte când comandă o porţie de garnitură de 10 RON sau o friptură de 30 RON.

De asemenea, patronii pensiunilor de pe dealul Bucium îşi imaginează, probabil, că oferă turiştilor condiţii mai presus de orice nivel, şi de aceea funcţionează fără stelele acordate de Ministerul Turismului.

Muşte şi mizerie la autoservirea Interparc

Din recolta de nereguli depistate, până în prezent, directorul CJPC, nu a menţionat decât autoservirea Interparc, din centrul Iaşului.

Era mizerie, muşte, produsele din galantare nu erau ambalate corespunzător. Mai exact, alimentele erau ţinute în frigider fără a fi învelite în folie şi etichetate. La sectorul de patiserie, am găsit alimente fără dată şi gramaj, astfel încât clientul nu putea să-şi dea seama pe ce cantitate de produs dă banii şi dacă acesta este expirat sau nu”, a declarat Tonel Cazacu.

Contactat telefonic, administratorul patiseriei Interparc le-a motivat inspectorilor că de vină sunt angajaţii. „Pentru că nu a fost găsit la sediu, administratorul societăţii a fost invitat la Comisariat pentru discuţii. În principiu, pentru neregulile găsite, riscă o amendă cuprinsă între 3 şi 5.000 RON”, a precizat Cazacu.

Restaurantele ieşene stau cu frigiderele goale

La complexul Select, comisarii au împărţit mai mult sfaturi. „Au fost două mici deficienţe la etichetare, în sensul că nu era trecut gramajul la cafea. Le-am sugerat ca, având în vedere că reprezintă o unitate cu pretenţii, să posteze în vitrinele frigorifice, la vedere, data intrării produselor şi data expirării acestora”, a mai spus directorul CJPC Iaşi.

Pe lângă neregulile legate de lipsa gramajului la diverse produse în meniu, comisarii au observat că frigiderele restaurantelor sunt din ce în ce mai goale. „Dacă anul trecut găseam lăzi frigorifice pline cu materie primă pentru prepararea produselor, acum acestea sunt doar pe jumătate sau pe sfert încărcate. Patronii văd că nu prea mai sunt clienţi şi reduc şi ei aprovizionarea”, a observat Cazacu.

Astfel, se poate desprinde concluzia că perioada de criză poate avea şi un aspect pozitiv în sensul că aprovizionarea bucătăriilor din restaurante se face mai des, în cantităţi mai mici, iar produsele sunt mai proaspete.

„Cântarele neverificate metrologic sunt ca şi inexistente”

Până în prezent, inspectorii au acordat cinci sancţiuni pentru deficienţe de informare a consumatorilor, patru pentru etichetare necorespunzătoare a materiei prime şi trei pentru lipsa verificării metrologice anule a cântarelor.

„Acestea sunt cele mai grave, întrucât dacă timp de mai bine de un an acel cântar nu a fost verificat este ca şi cum nu ar exista”, a explicat directorul CJPC.

Cuantumul amenzilor este cuprins între 2 şi 5.000 RON, fiecare, administratorii având posibilitatea ca în 24 de ore „să scape” doar cu jumătate din minimul posibil, adică 1.000 RON.

Cazacu a estimat că, până la sfârşitul perioadei de control tematic al unităţilor de alimentaţie publică, valoarea totală a amenzilor va depăşi 1 miliard ROL.

Pensiunile din Bucium activează fără certificat de clasificare

Mai grav decât atât a fost faptul că din 10 pensiuni din zona Bucium, opt nu au putut prezenta certificatul de clasificare turistică acordat de Ministerul Turismului.

„Problema este mai complicată pentru că patronii ne-au explicat faptul că dosarele se află pe masa ministerului şi aşteaptă şi ei reautorizarea periodică. Aveau efectuat controlul pentru atestare şi aşteptau documentele. Este mai complicat de aruncat vina la acest punct pentru că pe toată Regiunea Moldovei există un singur om care se ocupă de acest lucru. Ministerul Turismului este responsabil cu controlul pe această speţă, în orice caz le-am dat termen de conformare”, a precizat Cazacu.

Acesta a menţionat că mai discutabilă este situaţia în care o unitate de cazare are trei stele afişate, dar ea arată de două stele sau mai puţin.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.