Mama ei de criză! Ceferiştii şi-au încasat primele de vacanţă

– În funcţie de societatea la care activează, salariaţii din CFR s-au ales cu diferite sume de bani concediu, lucru absolut de neînţeles la o companie ameninţată cu falimentul.

.

Povestea primelor de vacanţă în sectorul feroviar este mai veche. În perioada Guvenului Năstase, ele au fost suspendate, însă în urma proceselor intentate de către angajaţi, li s-au restituit retroactiv sumele aferente perioadei 2001-2006.

Anul acesta, scenariul a fost oarecum diferit: nu s-a mai ajuns în instanţă pentru acordarea unor drepturi. Pur şi simplu, s-a trecut peste o decizie luată la cel mai înalt nivel.

În funcţie de societatea la care activează, salariaţii din CFR s-au ales cu diferite sume de bani concediu, lucru absolut de neînţeles la o companie ameninţată cu falimentul.

Ştiu că s-au dat prime de vacanţă. Este vorba de 800 de lei pentru fiecare salariat de la Infrastructură. Au primit bani şi cei de la CFR Călători, însă nu aş putea spune cu exactitate ce sumă. În schimb, angajaţii de la CFR Marfă nu au beneficiat de acest drept”, ne-a declarat Petru Gheorghiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor Feroviare din Moldova.

La CFR Călători, valoarea a fost de 1.052 lei. „Conform unui protocol semnat cu cei din conducerea ministerului, ne-au fost acordaţi aceşti bani. Este vorba de 1.052 lei lei, sumă corespunzătoare clasei 20 de salarizare”, a arătat Cristian Chiţimuş, preşedintele Uniunii Teritoriale „Drum de Fier”.

Liderul de sindicat consideră absolut normală această situaţie:

Nu puteam renunţa la acordarea primei de vacanţă, după ce au fost tăiate cele de Paşte şi de Crăciun. În plus, o parte dintre colegii noştri, cei care îşi luaseră concediu la începutul anului, o încasaseră deja. Ar fi fost o discriminare să nu o primească ceferiştii care au preferat să meargă în vacanţă în această vară”.

Sigur că oamenii s-au bucurat să încaseze nişte bani, însă acordarea primei de vacanţă în cadrul Ministerului Transporturilor s‑a făcut într‑o contradicţie totală cu afirmaţiile premierului Emil Boc şi ale ministrului Radu Berceanu.

Mai ales că ministrul Berceanu vorbea în luna mai despre situaţia grea a companiei şi despre disponibilizarea a mii de angajaţi: „Altor 4.000 de persoane li se vor reduce sporurile şi primele. Vor exista discuţii şi despre alte formule, în afară de disponibilizări, care să ne facă să putem echilibra bugetul destul de complicat pe care îl au societăţile din Calea Ferată anul acesta”.

Integral în Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.