EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Misterioasa dispariţie în ape europene a cargoului “Arctic Sea”

0

Rusia a trimis doua submarine nucleare pentru a cauta o nava disparuta in apele Portugaliei. Autoritatile britanice suspecteaza ca piratii s-ar putea afla in spatele disparitiei cargoului de un milion de dolari.

La o saptamâna de la misterioasa disparitie a navei Arctic Sea, cu echipaj rusesc, Kremlinul s-a alaturat cautarilor vasului fantoma. Ultima oara când a avut loc contact radio cu echipajul a fost la 31 iulie, inainte de a disparea fara urme in largul coastelor Portugaliei, noteaza ziarul El Pais.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a cerut ministrului apararii, Anatoli Serdiukov, sa ia “toate masurile necesare pentru a localiza, a urmari si, daca este necesar, a elibera nava”.

Flota Rusa a trimis cinci ambarcatiuni care se aflau in Oceanul Atlantic, intre care, doua submarine nucleare in cautarea cargoului Arctic Sea, care oficial transporta lemn din Finlanda spre Algeria.

Principala misiune i-a revenit navei Ladny, apartinând Flotei Ruse din Marea Neagra, un crucisator care a trecut miercuri prin strâmtoarea Gibraltar. Pe lânga ambarcatiuni, rusii folosesc si sateliti pentru a incerca sa localizeze cargoul disparut.

Cargoul – in proprietate letona, care navigheaza sub pavilionul Maltei si este gestionat de firma finlandeza Solchart Management – a avut un incident la 24 iulie, când in largul costelor Suediei a fost abordat de insi necunoscuti pe care echipajul i-a luat initial drept politisti antidroguri.

Dar marinarii rusi s-au inselat: au petrecut 12 ore legati si multi dintre ei au fost raniti.

Presupusii rapitori au inspectat in amanuntime nava, dar in final au abandonat-o plecând cu mâinile goale. Acest lucru a facut echipajul sa creada ca respectivii cautau droguri si confundasera nava.

Totusi, disparitia ulterioara a navei Arctic Sea ridica posibilitatea ca piratii sa fi gasit ce doreau, motiv pentru care au decis sa puna mâna pe nava si pe prada lor mai târziu.

Arctic Sea a informat despre cazul sau politia suedeza, iar un reprezentant al sau a fost ultimul care a comunicat prin radio cu nava. Un politist a vorbit la 7 august cu presupusul capitan al navei, Serghei Zaretski, care i-a comunicat ca in acel moment se aflau in fata coastelor Frantei.

Lemnul aflat la bordul cargoului apartine mai multor companii, precum finlandeza Stora Enso, al carei purtator de cuvânt a spus ca nu are nici o idee unde se afla nava si incarcatura sa.

Cei 15 membri ai echipajului sunt toti rusi originari din portul Arhanghelsk. Lauri Peltola, seful departamentului de relatii externe al firmei Stora Enso, a declarat ca valoarea lemnului transportat de nava este in jur de 1,3 milioane de euro, dintre care doar 300.000 corespund companiei sale.

“Încarcatura noastra este complet asigurata, nu riscam nimic”, a explicat el.

Directorul paginii web Buletin Maritim – Sovfraht, Mihail Butenko, este de parere ca Arctic Sea ar putea sa fi fost scufundat de oamenii care l-au atacat. O alta posibilitate, potrivit lui Boitenko, este ca piratii sa fi pus mâna pe prada care ii interesa si ca au abandonat apoi undeva echipajul rus si nava.

Alti experti speculeaza asupra posibilitatii ca nava sa fi fost sechestrata inclusiv cu colaborarea echipajului sau.

Oricare ar fi adevarul, nimeni nu stie inca unde se afla Arctic Sea, care este pe cale sa se transforme intr-un “olandez zburator”. Unii sustin chiar ca au vazut vasul fantoma intr-un port din vestul Africii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.