PCC SE contestă ajutorul de stat acordat Oltchim

PCC SE, cel mai important actionar minoritar la Oltchim, a contestat joi in instanta, acordarea de garantii de stat pentru compania vâlceana, potrivit unui comunicat al companiei.

Compania germana PCC SE a depus joi in instanta o cerere de suspendare privind implementarea deciziei Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari de aprobare a acordarii de catre banca Eximbank a unei garantii de stat catre Oltchim in valoare de 49,6 milioane de euro, pe baza careia Oltchim intentioneaza sa contracteze un credit in valoare de 62 de milioane de euro in vederea achizitiei de la Petrom a activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim.

Potrivit declaratiilor oficiale din partea Guvernului Român si a Consiliului Concurentei, Eximbank va emite o garantie de stat pentru contractarea imprumutului pentru achizitionarea diviziei de petrochimie din cadrul Arpechim in cadrul schemei de ajutor de stat prevazuta de Hotarârea 104/2009 pentru ajutor de stat iar apoi Ministerul de Finante va emite garantii de stat pentru garantarea imprumuturilor pe care Oltchim le va contracta pentru implementarea planului de investitii subsecvent achizitionarii diviziei de petrochimie a Arpechim.

PCC SE sustine ca, potrivit declaratiilor oficiale din partea Guvernului Român si a Consiliului Concurentei, autoritatile române au notificat catre Comisia Europeana numai garantiile de stat care vor fi emise de Ministerul Finantelor.

Astfel, se considera ca garantia de stat care va fi data de Eximbank cade sub incidenta schemei de ajutor de stat aprobate pentru România conform Cadrului de lucru temporar si nu a fost notificata catre Comisia Europeana ca parte a sprijinului financiar care urmeaza sa fie acordat Oltchim.

Având in vedere ca exista elemente clare care arata ca Oltchim este o firma aflata in dificultate si ca aceste dificultati au existat si inainte de 1 iulie 2008, PCC SE considera ca garantia de stat care urmeaza sa fie emisa de Eximbank nu poate cadea sub incidenta Cadrului de lucru temporar, nu se incadreaza in schema de ajutor de stat si prin urmare reprezinta ajutor de stat care trebuie notificat Comisiei Europene inainte de implementare.

Garantia nu poate fi privita altfel decât ca ajutor de stat pentru restructurare, in sensul liniilor directoare ale Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate.

În consecinta, PCC considera ca toate garantiile de stat pe care statul român intentioneaza sa le acorde Oltchim prin intermediul Ministerului de Finante si al Eximbank trebuie notificate Comisiei Europene spre analiza ca un pachet unitar constând in ajutor de stat pentru restructurare.

PCC considera ca separarea masurilor de ajutor de stat este facuta doar cu scopul de a permite autoritatilor române sa acorde partial ajutorul de stat catre Oltchim fara a astepta decizia Comisiei cu privire la toate masurile de ajutor propuse si fara a permite Comisiei sa faca o analiza completa a intregului ajutor care urmeaza a fi acordat pe baza garantiilor de stat.

Îngrijorat de situatia Oltchim, PCC a trimis o serie de documente autoritatilor române iar reprezentantii PCC au avut o serie de intâlniri cu reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai AVAS, intâlniri in cadrul carora reprezentantii PCC si-au exprimat indoielile atât cu privire la oportunitatea achizitionarii de catre Oltchim a diviziei de petrochimie de la Arpechim cât si cu privire la planurile de investitii ale conducerii Oltchim.

Opiniile PCC se bazeaza pe studii si analize economice si financiare care atesta ca preluarea Arpechim ar presupune investitii extrem de mari, fara a oferi certitudinea ca integrarea celor doua unitati ar fi si profitabila.

PCC SE considera ca in cazul in care masurile avute in vedere de statul roman in aceasta privinta nu sunt sustinute prin documentatia necesara exista riscul ca ele sa nu fie considerate viabile de catre Comisia Europeana, ceea ce ar duce la prelungirea starii actuale de incertitudine.

Compania germana sustine ca acordarea de garantii de stat pentru Oltchim (atât Etapa 1 cât si Etapa 2) constituie ajutor de stat, in pofida declaratiilor Guvernului român care sustine ca aceste garantii nu pot fi asimilate unui ajutor de stat.

Chiar daca statul român subliniaza ca va garanta numai 80% din creditele pe care Oltchim urmeaza sa le contracteze, faptul ca Oltchim nu indeplineste conditia ca viitorul debitor sa nu fie o firma aflata in dificultate duce automat la incadrarea acestei masuri ca ajutor de stat.

Faptul ca autoritatile române considera ca Oltchim beneficiaza de cadrul temporar inseamna ca cel putin in momentul de fata Oltchim este o companie aflata in dificultate, dat fiind ca ajutorul prevazut prin aceasta schema poate fi accesat numai de companii aflate in dificultate.

Orice garantie de stat acordata Oltchim (inclusiv garantia Eximbank pentru obtinerea unui credit in valoare de 62 de milioane de euro pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim) trebuie notificata Comisiei Europene in conformitate cu Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, inainte de implementare.

PCC SE isi mentine punctul de vedere potrivit caruia preluarea de catre Oltchim a activitatii de petrochimie de la Arpechim, ca si planul de investitii aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor din sase august 2009 nu reprezinta o solutie pentru redresarea Oltchim si sunt deficitare din punct de vedere al principiilor economice si de afaceri.

De asemenea, PCC SE arata ca preluarea petrochimiei de la Arpechim nu reprezinta o investitie viabila si ar putea duce la agravarea situatiei financiare a Oltchim si risca sa aduca in stare de faliment compania. Sindicatul Liber Oltchim (SLO), se opune intentiilor de privatizare a societatii S.C. Oltchim S.A., afirmând ca intentiile post privatizare ale PCC ar fi falimentarea combinatului vâlcean si scoaterea lui de pe pietele europene.

Aflat recent in vizita la Oltchim, premierul Boc a declarat ca “decizia de privatizare a combinatului vâlcean este una suverana a statului român, care este actionar majoritar cu 54% din actiuni.

Credem ca orice discutie referitoare la privatizare se face când ai o intreprindere puternica si nu una cu deficiente. De aceea, prima noastra optiune este consolidarea Oltchim”.

Conform declaratiilor facute recent de Mariana Gheorghe, CEO Petrom, “Oltchim ramâne compania favorita in ceea ce priveste vânzarea Arpechim”.

Citește și
2 Comentarii
  1. Blestemul PCC spune

    Aceasta companie trebuie data in judecata de statul roman si expulzata din Romania !Ei (pcc-istii) nu inteleg ca la Petrom SA statul roman detine actiuni? Si pana la urma este treaba statului pe cine ajuta, ca doar nu dau ei bani din buzunar ? Ce solutie de redresare au propus ei de 9 luni de cand Oltchim -firma la care deocamdata mai au si ei actiuni-merge la 40% din capacitate. Ce strategie de management au ei, atata timp cat stau numi de reclamatii si de milogeala la portile Petromului PENTRU A CUMPARA EI ARPECHIM………Poate vor sa o si mute in Germania, sau in Polonia. Daca si-au vandut divizia de cale ferata sa zica mersi ca au vandut-o pe un pret bun, caci acum nu mai valora nici jumatate. atata timp cat Arpechim pune in pericol Oltchim(falimentand-o) sa-si vanda actiunile si sa se care dracului odata ca nu suntem bataia lor de joc. Ce asteapta de la Comisia European? Ei fac concurenta neloiala, mai mult, saboteaza -CULMEA- cu ajutorul justitie (pana unde au ajuns-halal legi romanesti domnule Predoi!)propriul lor interes in oltchim(ca doar au si ei actiuni) !!!!!!!!!!Pai Comisia Europeana o fi dupa parerea lor o adunatura de cretini care nu au discenamant? Comisia europeana ajuta economia UE sa-si revina, sa nu dispara forta de munca(careia Statul roman ii plateste somajul), toate partidele politice sunt de acord ca singura salvare este redresarea economiei. Pai am o curiozitate MARE ce instanta le va aproba SUSPENDAREA ! La cate insulte au adus unei companii romanesti(implicit Statului roman si cetatenilor romani) ar trebui sa-si cera scuze public !! Mai au tupeul sa mearga prin Romania si sa priveasca in ochii oamenilor? Rog autoritatile Statului roman sa se sesizeze cu privire la insulta adusa ROMANIEI, rog Comisia Europeana sa verifice reclamatiile PCC-ului, rog presa sa sprijine cu anchete jurnalistice (pentru ca pana acuma este singura PUTERE care a ajutat), rog Ministerul justitiei sa se autosesizeze !!Aceste calomnii trebuie sa inceteze, pentru ca aduc mari prejudicii Statului Roman!!!!!!!!!!!!!!!Rog OMV Austria sa spijine acest demers!Rog autoritatile din Valcea si Arges sa se autosesizeze!

  2. Blestemul PCC spune

    Asa este. trebuiesc luate masuri urgente !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.