PIB-ul României a scăzut cu 1,2% în trimestrul 2 din 2009

România a inregistrat in al doilea trimestru al anului un recul de 1,2%, fata de trimestrul precedent, si de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului 2008, conform datelor publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Produsul Intern Brut al zonei euro (EA15) s-a contractat cu 0,1%, iar PIB-ul Uniunii Europene (UE27) a inregistrat un declin de 0,3% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu trimestrul precedent, dupa o scadere de 2,5% in zona euro si de 2,4 in Uniunea Europeana, inregistrata in primul trimestru al anului.

În ritm anual, trimestrul al doilea al lui 2009 comparativ cu perioada similara din 2008, in zona euro s-a inregistrat un declin al PIB-ului de 4,6%, iar in UE Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere de 4,8%, dupa o scadere de 4,9% in zona euro si de 4,7% in Uniunea Europeana, in primul trimestru al anului.

Potrivit datelor disponibile, in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu trimestrul precedent, Slovacia a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere economica din UE (2,2%), urmata de Germania, Grecia, Franta si Portugalia (0,3%).

La polul opus se afla Lituania, cu o scadere de 12,3%, Estonia, minus 3,7%, Ungaria, cu o scadere de 2,1% si Letonia, cu o scadere de 1,6%. România se afla pe locul 5 in aceasta serie, cu o scadere de 1,2% in al doilea trimestru al anului.

În ritm anual, fata de aceeasi perioada a anului precedent, PIB-ul României a scazut cu 8,8%, pe locul patru, dupa Lituania (minus 22,6%), Letonia (minus 18,2%) si Estonia (minus 16,6%).

La nivel mondial, in SUA Produsul Intern Brut a scazut cu 0,3% in trimestrul al doilea al anului fata de trimestrul precedent, dupa o scadere de 1,6% in primul trimestrul.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al SUA a scazut cu 3,9% in trimestrul al doilea, dupa o scadere de 3,3% in trimestrul precedent. Pentru Japonia, datele nu sunt disponibile deocamdata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.