Recolta de grâu din 2009 – 4 milioane de tone

Presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Radulescu, a afirmat, joi, la un post de televiziune, ca recolta de grâu din acest an nu a depasit 4 milioane de tone, desi oficialii Ministerului Agriculturii au anuntat o productie de peste 5,2 milioane tone.

“Din datelor noastre, in acest an, am obtinut in jur de patru milioane de tone de grâu de pe 21,850 milioane hectare, productia medie fiind in jur de 2.100 kilograme la hectar”, a spus Radulescu.

El a precizat ca doar 3,7 milioane tone pot fi folosite in panificatie. În replica, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a afirmat ca cifrele anuntate in ceea ce priveste productia de grâu din 2009 sunt conforme cu ceea ce au raportat producatorii din fiecare judet.

“Productia de grâu raportata pentru 2009 de 5,2 milioane tone este aproape similara cu raportarile mondiale care au aratat 5,5 milioane de tone pentru România.

Aceste raportari efectuate prin satelit pot determina densitatea tuturor culturilor, nu numai a grâului”, a precizat Ilie Sârbu.

Acesta a mai subliniat ca, desi sunt zone in care calitatea grâului lasa de dorit, nu este esential pentru MAPDR care trebuie sa faca politicile agricole si sa plateasca la timp subventiile catre agricultori.

Potrivit datelor MAPDR, productia de grâu din 2009 se ridica, in prezent, la 5,228 milioane tone.

Ministrul Agriculturii a subliniat, recent, ca recolta din 2009 este suficienta pentru acoperirea consumului intern si nu ar trebui sa existe influente pe piata pâinii, desi inca nu se cunoaste exact calitatea recoltei de grâu.

Necesarul intern de grâu este de trei milioane tone (250.000 tone lunar), inca 500.000 de tone de grâu fiind utilizate pentru samânta.

În ceea ce priveste calitatea recoltei de grâu din acest an, directorul general in MAPDR, Daniel Botanoiu, a mentionat ca aceasta se va cunoaste la finele lunii septembrie.

Potrivit datelor MAPDR, in acest an circa 38,33% din suprafata insamântata de grâu de 2,23 milioane hectare a fost afectata de seceta, iar 2,62% de alti factori de risc.

Pâna in prezent, s-a recoltat aproape intreaga suprafata cultivata cu grâu, lucrarile de recoltare desfasurându-se doar pe un procent de 3% in podisurile Transilvaniei si Moldovei.

România a inregistrat, in 2008, o productie de grâu si secara de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare decât in 2007. Productia medie obtinuta, in cursul anului trecut, a fost de 3.505 kilograme/hectar.

Datele finale, raportate CE pentru recolta de grâu din 2008, au fost de 7,4 milioane tone.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.