Spania aprobă noi indemnizaţii pentru şomerii care nu mai primesc alocaţii de şomaj

Guvernul spaniol a aprobat noi masuri de protectie pentru somerii care nu mai primesc alocatii de somaj, transmite AP.
Vicepresedinta guvernului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a anuntat, joi, ca aproximativ 340.000 de persoane sunt eligibile pentru a primi o indemnizatie lunara de 420 de euro (600 de dolari), timp de 6 luni sau atât timp cât rata somajului in Spania va depasi 17%.

Executivul spaniol va aloca 620 milioane de dolari pentru implementarea acestor masuri. La sfârsitul lunii iunie rata somajului in Spania era de 17,9% si se estima ca va creste.

Dar masurile de protectie nu se vor aplica pentru alti 700.000 de someri care nu mai primesc alocatii de somaj, dar au inca venituri din alte surse si depasesc limita fixata de guvern pentru acest nou program.

Confederatia sindicala UGT din Spania a salutat noile masuri adoptate de guvern, dar a criticat faptul ca atât de multi oameni nu vor beneficia de aceste indemnizatii.

Dintre cei peste 68.000 de someri români in Spania, numai 44.681 beneficiaza de alocatii (ajutoare ori indemnizatii de somaj) din partea statului, ca urmare a perioadei in care au cotizat la serviciile de asigurari sociale, restul numarându-se printre cei care ar putea primi acest ajutor preconizat de executivul spaniol.

Dintre cei care primesc, insa, un ajutor de somaj, din ce in ce mai multi români se intereseaza de conditiile in care si-ar putea primi aceste alocatii in România – ca urmare a anuntului facut de ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho, la revenirea din România, unde au fost semnate acorduri bilaterale intre serviciile de ocupare a locurilor de munca si inspectiei muncii din cele doua tari.

Anuntul facut in luna mai de ministrul Muncii privind posibilitatea primirii ajutorului de somaj in România pe toata durata la care lucratorii români din Spania ar fi avut dreptul (si nu doar vreme de trei luni, cum prevede legislatia europeana in vigoare), nu s-a concretizat pentru moment in nicio masura legala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.