Vreţi să ieşim din criză? Consumaţi produse româneşti!

– Două dintre cele mai mari puteri economice ale UE, Germania şi Franţa, au depăşit recesiunea ca urmare a creşterii consumului, potrivit Eurostat. În România se aplică măsuri de stimulare a consumului, însă analiştii sunt de părere că mai întâi trebuie restabilită încrederea populaţiei în economia naţională şi, mai ales, ca românii să consume produse româneşti.

.
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), consideră că nu putem depăşi criza fără consum. De aceea, măsurile de stimulare a consumului, cum sunt majorarea pensiilor şi neimpozitarea profitului reinvestit, sunt binevenite.

De cealalta parte, consilierul financiar Radu Vasilescu crede ca nu este oportun ca populatia sa fie incurajata sa consume: „pana cand nu vom vedea niste masuri menite sa ne conduca spre relansarea economica, cresterea consumului in randul populatiei nu va avea rezultatele scontate”.

Multi economisti fac o paralela cu ceea ce s-a intamplat in Germania si Franta, unde motorul iesirii din criza este consumul intern. „Nu trebuie sa confundam puterea de cumparare si spiritul economic al francezilor si mai ales al germanilor cu realitatea din Romania. Preturile din Franta si Germania s-au redus pana la un punct pe care ei l-au considerat oportun pentru a incepe achizitiile”, explica Radu Vasilescu.

Oamenii de afaceri sunt insa fermi: o crestere a consumului va sprijini iesirea din criza a economiei, dar numai daca romanii vor consuma produse romanesti.Daca se va stimula consumul din importuri, nu vom obtine nimic„, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Cresterea numarului de ferme sau de sere, programele de tipul „Prima casa”, reabilitarea termica a cladirilor sau energia regenerabila sunt numai cateva dintre masurile sugerate de oamenii de afaceri pentru sustinerea de catre stat a economiei romanesti.

Iesirea din criza se face prin investitii, care sa stimuleze pastrarea si crearea locurilor de munca. Atunci cand oamenii vor avea incredere ca nu vor ramane fara slujbe, ca nu li se va taia din salarii, atunci vor reincepe sa consume„, conchide Cristian Parvan.

Integral în Evenimentul Zilei

Loading...
loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. Buzoianu' spune

    Bun articol si plin de adevar….Au perfecta dreptate atata Dl. Liviu Voinea cat si Dl. Cristian Parvan…

  2. Dingo spune

    Greu. Cam 85% din populatie e foarte snoaba inca.
    Saracul are tendinta sa-si ia ceva care sa-l ajute sa para mai bogat. Un lucru scump, de import, e visul lui.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.