Apicultorii mai pot depune şi luni cererile de plata pentru decontarea unor cheltuieli din fonduri UE

Apicultorii mai au la dispozitie inca o zi – luni, 17 august – pentru depunerea cererilor de plata in vederea obtinerii ajutorului financiar de la Uniunea Europeana pentru actiunile realizate in anul 2009 prevazute in Programul National Apicol, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Termenul limita de depunere era 15 august 2009, dar a fost prelungit cu inca o zi, deoarece data de 15 august coincide cu sarbatoarea de Sf. Maria, declarata, oficial, zi libera incepând din acest an.

Pentru anul 2009, contributia financiara a Comisiei Europene pentru acest sector este de 1,966 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat de 6,65 milioane de lei.

Actiunile pentru care se acorda sprijin financiar vizeaza achizitionarea de medicamente pentru combaterea varoozei, respectiv pentru cumpararea de matci provenite din ferme de elita si de multiplicare, roiuri la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine.

Sumele cheltuite pentru actiunile incluse in program pot fi decontate integral, mai putin TVA.

Varooza este o boala transmisibila cu efecte semnificative asupra comertului international cu miere si produse apicole, achizitionarea de medicamente pentru combaterea acestei boli fiind o masura sprijinita financiar la nivel european.

Potrivit APIA, apicultorii nu pot solicita ajutor financiar in nume propriu, ci trebuie sa se inscrie si sa depuna cererea de sprijin, anual, la sediul formei asociative (asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative apicole, grupuri de producatori etc) din care fac parte.

Formele asociative depun cererea de plata a ajutorului financiar comunitar si national, pe baza cererilor depuse de membrii sai, la centrele judetene ale APIA si al municipiului Bucuresti.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie sa intocmeasca un proiect si sa-l depuna la APIA cu toate cheltuielile efectuate.

Conform datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din România (ACAR), România a obtinut in 2007 si 2008 cele mai slabe productii de miere din ultimii 20 de ani din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Într-un an normal productia de miere se situeaza intre 15.000- 20.000 de tone.

În 2008, productia nu a depasit 10.000 de tone de miere, iar in 2007 in jur de 11.000 de tone, la jumatate fata de statisticile Ministerului Agriculturii in care se estimau 21.000 de tone, dar sub datele prezentate de Institutul National de Statistica (INS) – 16.000 de tone.

Consumul de miere in România este de 150-200 grame miere/locuitor/an, de 10 ori mai mic decât in tarile nordice unde se consuma doua kilograme pe locuitor pe an, dar in crestere fata de ultimii ani, când consumul nu depasea 80-100 grame anual pe locuitor.

Numarul total de familii de albine a depasit un milion, principalele judete unde se regasesc cele mai multe familii de albine fiind Vâlcea, Mures, Arad si Bihor.

În România, sunt inregistrati, la nivel national, circa 40.000 de apicultori, dintre care mai mult de jumatate sunt membri ACAR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.