Care sunt meseriile germane neatinse de criză

Criza economica pare sa nu afecteze toate meseriile din Germania, unii angajati gasind mai usor un loc de munca decât altii, motivele fiind printre altele societatea in proces de imbatrânire si reglementarile complicate in materie de impozite, scrie ziarul german Fiancial Times Deutschland.

În Germania exista 3,5 milioane de someri, expertii avertizând asupra unei cresteri a acestui numar in cazul in care in toamna se vor inregistra mii de persoane care vor trece de la munca temporara la somaj.

Numarul locurilor de munca a scazut drastic in primul semestru al anului, cea mai mare companie de intermediere de personal, Adecco, intrând in zona pierderilor, in timp ce de pe piata muncii vin stiri sumbre.

În mijlocul acestor perspective intunecate exista insa si zone de lumina, mai ales in cazul persoanelor cu meserii speciale.

Conform agentiei federale pentru ocuparea fortei de munca, in iulie se inregistrau 480.000 de locuri de munca libere, o parte din ele fiind intermediate de firme mari de munca temporara precum Randstad, Adecco sau Manpower sau chiar de ofertanti regionali mai mici.

Randstad are in acest moment 4.488 de slujbe disponibile in oferta sa, desi numarul este mai mic decât anii trecutii, când existau chiar si 6.000 pâna la 7.000 de locuri de munca libere, declara o purtatoare de cuvânt.

Situatia pe piata muncii nu este insa fara iesire, concurentul mai mic, Manpower, oferind si el 2.100 de locuri libere.

Responsabilii de la Randstad spun de exemplu ca persoanele cu calificare in ingrijirea batrânilor primesc imediat un job, doar la aceasta firma existând acum 400 de locuri libere in meserii din domeniul social si din sanatate.

La nivelul intregii tari, unele contracte de munca se incheie chiar si fara intermedierea firmelor specializate. Si cei de la Manpower anunta o crestere a cererii de personal calificat in ingrijiri. Meseriile cu viitor se gasesc astfel mai ales pe piata sanatatii.

În Germania exista prea putini oameni calificati in ingrijirea persoanelor in vârsta, spunea purtatoarea de cuvânt de la Randstad, fara calificare insa fiind aproape imposibil pentru cineva sa se angajeze in institutii de ingrijire a batrânilor.

Sanse ridicate de angajare au in continuare sudorii sau lacatusii, in timp ce personalul din domeniul comercial are sanse in cazul in care dovedeste bune cunostinte de limbi straine si experienta in domeniul analizei de sistem si dezvoltarii de programe.

Cei care pot fi folositi flexibil in mai multe departamente au si ei sanse mari de angajare.

O responsabila de la Manpower afirma ca se cauta in special lucratori comerciali, in domeniul productiei precum si specialisti in industria producatoare, meseriile din domeniul bancar incepând si ele sa fie din nou cautate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.