Cifre neaşteptate care dau speranţa unei relansări economice în Europa

Multiplele masuri de relansare luate in lumea intreaga incep sa dea primele rezultate. Dar revenirea economiei in Germania si Franta i-a surprins pe analisti.

În mod neasteptat, pentru prima data in patru trimestre, cele doua tari au anuntat joi, in acelasi timp, o crestere economica de 0,3% din produsul intern brut (PIB).

Acest lucru intareste speranta unei iesiri din recesiune mai rapida in zona euro unde scaderea continua sa fie de 0,1% pentru al cincilea trimestru consecutiv.

Olanda, Spania, Italia, Belgia continua sa inregistreze cresteri negative, scrie ziarul elvetian Le Temps.

“Iesim din starea de cadere libera, dar suntem inca intr-o perioada de contractie a activitatii economice”, a prevenit Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Nu se poate spera ca situatia sa revina rapid la nivelul anterior.

În mod evident, economiile germana si franceza au profitat si de eforturile de relansare facute de propriile guverne, dar si de sutele de miliarde alocate de guvernele din lumea intreaga.

S-au vazut primele efecte inca de la inceputul anului in China si din aceasta primavara, in Statele Unite. Lider mondial la exporturi, Germania era fara indoiala cel mai bine plasata pentru a resimti efectele pachetelor de masurilor anti-criza.

“Acest lucru se datoreaza actiunii noastre rapide.

Am stabilit bine reperele prin planurile de relansare”, a afirmat noul ministru german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, care totusi nu ocupa acest post atunci când au fost luate deciziile si care uita ca planul de relansare american era mult mai viguros decât cel european.

Exporturile germane au progresat cu 7% in iunie in raport cu luna mai. În Franta, saltul se datoreaza, de asemenea, cresterii exporturilor (+1%), a productiei industriale (+0,5%) si a consumului casnic, care urca de la 0,2 la 0,3%.

Atât Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, cât si Karl-Theodor zu Guttenberg, saluta iesirea din “zona rosie”, dar previn asupra faptului ca aceste prime semnale sunt inca departe de a pune capat suprimarii locurilor de munca in mai multe sectoare industriale sau servicii.

În Franta, ca si in Germania, la sfârsitul anului se va inregistra o rata a somajului de 10%. Sectorul auto ramâne sub semnul intrebarii.

“Ce se va intâmpla când primele de casare din Germania sau din alta parte se vor epuiza?”, se intreaba economistul Costa Brunner de la Natixis.

Industriile de export profita, de asemenea, de reconstituirea stocurilor facilitata de acordarea de credite de relansare cu dobânda preferentiala mai peste tot.

Dar ce se va intâmpla când se vor epuiza? Exista si un efect de lupa. Chiar daca industria franceza si-a marit nivelul de productie cu 0,4%, in iunie, este totusi un nivel mai mic cu 16% fata de cel de anul trecut.

Exporturile germane progreseaza si ele, dar ramân mai mici cu 22% in raport cu cele din iunie 2008.

De asemenea, contribuabilii francezi si germani vor trebui sa suporte deficite bugetare colosale provocate de planurile de relansare: 49 de miliarde de euro in Germania numai pentru bugetul federal, peste 66 de miliarde anul viitor, iar pentru Franta, 80 de miliarde de euro in acest an, dar 130 de miliarde in 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.