Masa salarială va creşte cu numai 20%, în perioada 2010-2015

Masa salariala va creste in perioada 2010-2015 cu numai 20%, in timp ce prognoza pentru Produsul Intern Brut este de 50%, in aceasta perioada, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in ministerul Muncii, la o emisiune televizata.
“Evolutia masei salariale in perioada 2010-2015 este mult redusa fata de evolutia prognozata a PIB in aceeasi perioada.

Deci, daca in perioada respectiva se prognozeaza o crestere a PIB de aproximativ 50%, pe toata aceasta perioada, masa salariala nu va creste decât cu aproximativ 20%, ceea ce inseamna ca, de fapt, prin intreaga politica salariala pe zona asta se ajunge la tinta pe care ne-a propus-o Fondul Monetar International, ca la momentul respectiv sa ajungem cu cheltuielile din PIB la aproximativ 6%”, a explicat Mocanu.

Acesta a precizat ca actuala grila de salarizare, din legea unica, nu construieste decât o noua structura care nu are in ea sume, ci doar niste ierarhizari pe baza unor coeficienti.

“Cine are o valoare sociala a muncii mai mare se afla pe grila de ierarhizare mai sus. Cine are o valoare sociala a muncii mai mica se afla pe grila mai jos si atât. Nu facem referire la sume.

Cel mai mic salariu din sistem este al muncitorului necalificat, iar cel mai sus pe grila se afla presedintele României. Al doilea element extrem de important, când desenam structural grila, este ca salariul minim este egal cu 50% din salariul mediu.

Este un element care tine cont atât de o politica salariala coerenta, cât si de niste recomandari ale Comitetului Guvernamental al Cartei Sociale Europene, care atrage atentia României ca in acest moment raportul de 30% in loc de 50% nu corespunde politicii impuse de Cartea Sociala Europeana”, a precizat oficialul MMFPS.

Acesta a adaugat ca sistemul de ierarhizare din invatamânt mai are o evolutie pe verticala, deoarece, conform statutului cadrelor didactice, se mai tine cont si de stabilitate.

“Evolueaza in functie de stabilitatea pe functii. Ecartul in invatamânt este mai mare decât ecartul din celelalte domenii de activitate. Dar, repet, aici sunt numai coeficienti. De unde apar acei coeficienti?

As vrea sa discut de fapt principiile care au stat la baza elaborarii legii. Primul principiu este ca intre venitul cel mai mic si venitul cel mai mare, salariile de baza cel mai mic si cel mai mare din sistem trebuie sa fie un raport de 1 la 15.

Este primul principiu” a precizat Mocanu.

El a mentionat ca un al doilea principiu faptul ca, potrivit politicii europene, salariul mediu trebuie sa fie de doua ori salariul minim si trebuie asezate functiile pe aceasta scara si coeficientii, astfel incât media ponderata a coeficientilor sa fie 2.

“Problema este urmatoarea: prin aplicarea acestei legi nimeni nu pierde din salariile in plata, ci doar cele care, in plata, sunt mai mari decât rezultatul coeficientului functiei respective, inmultit cu salariul minim la data respectiva, asteapta.

Salariul acestora ramâne inghetat. Primesc majorari doar cei care au salariul in plata mai mic”, mai spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, legea unica de salarizare face ca salariile mici, stabilite in actuala legislatie, total in dezechilibru fata de intreg sistemul, sa poata sa creasca tinând cont chiar de alocatiile foarte mici care vor avea loc prin legile bugetului in anii urmatori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.