Pensiile vor creşte de la 1 octombrie 2009 cu 2%

Pensiile vor creste de la 1 octombrie cu 2%, iar pensia sociala minima garantata, de la 300 la 350 lei, a declarat, joi, la un post privat de televiziune, ministrul Muncii, Marian Sârbu.

În privinta cresterii salariului minim pe economie cu 25% de la 1 ianuarie 2010, Sârbu a spus ca avut loc o discutie la Ministerul Finantelor pe aceasta tema.

„Intentia noastra este de respecta un calendar care a fost stabilit de toate partidele si sindicatele, desi, cresterea salariului minim dupa intrarea in vigoare a noii legii a salarizarii nu va produce pe grila de salarizare nici un fel de influenta pentru ca pâna la momentul in care toti bugetarii vor ajunge la grilele stabilite in textul initial, pâna atunci, guvernul va avea dreptul sa faca acele cresteri diferentiate”, a spus ministrul Muncii.

În acest moment salariul minim pe economie este de 600 de lei. Potrivit oficialului, legea salarizarii unice va rupe pentru o perioada de tranzitie legatura dintre salariul minim si toate celalalte salarii.

„Pentru sistemul bugetar nu vor mai fi cresteri proportionale pe grila de salarizare pentru ca acesta este si sensul noii legi a salarizarii. Au ramas mult in urma salariile mici si unele, cele mari din sistemul bugetar au urcat”, a mai adaugat Marian Sârbu.

Conform proiectului de lege a salarizarii unice, cea mai mare parte a sporurilor vor intra in salariile de baza, urmând ca, intr-o perioada de trei ani, ele sa nu mai reprezinte decât 30% din salariu, fata de cât reprezinta acum – 50%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.