EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Reunion va fi prima tara fara albine?

0

Proliferarea mustei albastre are consecinte catastrofale, deoarece ar putea duce la disparitia albinelor in Insula Réunion, potrivit apicultorilor. Insula Réunion ar putea fi prima tara fara albine?, se intreaba ziarul local Témoignages.

Fara albine, umanitatea nu ar putea supravietui decât patru ani, afirma Albert Einstein. Réunion este pe cale de a trai o tragedie. Adusa in decembrie 2006 in aceasta insula, musca albastra (Cibdela Janthina) provoaca distrugeri.

La 7 iulie, sindicatul apicultorilor a organizat o demonstratie pentru a trage un semnal de alarma in aceasta privinta.

Într-adevar, musca albastra nu ataca numai “Rubus alceifolius” (un arbust ale carui frunze seamana cu cele ale vitei de vie, dar care creste necontrolat, ca o liana, fructele sale rosii semanând cu zmeura), ei ii place si nectarul florilor, in special de la litchi, si intra deci in concurenta directa cu albinele, dominând aceasta specie indispensabila pentru orice biodiversitate.

Apicultorii afirma categoric ca tara risca sa ramâna fara albine.

Albinele au mai fost o data afectate când s-au raspândit masiv insecticide chimice pentru a combate tântarii care transmit febra chikungunya (un arbovirus care provine din Africa de Est, unde este raspândit de tântari), metoda care nu a luat in considerare fragilitatea biodiversitatii de pe insula.

Dar de la introducerea in tara a mustei albastre, situatia este chiar mai critica. Cum ar fi o insula fara albine?, se intreaba ziarul. În lume, aceste insecte contribuie la supravietuirea 80% din speciile vegetale.

Pentru a exemplifica mâna de lucru necesara inlocuirii albinelor, apicultorii au facut urmatoarea estimare: “pentru a produce un borcan de 500 de grame de miere, albinele trebuie sa faca peste 17.000 de zboruri, sa viziteze 8.700.000 de flori, ceea ce reprezinta 7.000 ore de munca”.

Deci ar trebui o armata de “Edmond Albius” pe insula pentru conservarea biodiversitatii.

În 1.841, Edmond Albius, un fost sclav de pe Insula Réunion, a perfectionat metoda artificiala de a poleniza floarea de vanilie – care are viata foarte scurta -, folosind un betisor ascutit de bambus pentru a ridica membrana si degetul pentru a imprastia polenul.

Acest lucru a impulsionat puternic cultivarea vaniliei, iar metoda este folosita si astazi. Absenta albinelor din Réunion ar afecta grav toata agricultura tarii.

Cum sa asiguri necesarul alimentar daca un mare numar de specii vegetale ar disparea odata cu albinele?

Diminuarea productiei locale ar trebui compensata atunci prin importuri masive.

Era totusi posibil sa se gaseasca alte solutii decât introducerea, fara luarea masurilor de precautie necesare, a unei noi specii in Réunion pentru eradicarea arbustului Rubus alceifolius.

Acest tip de actiune ar putea duce la crearea unui serviciu de interes public in domeniul mediului.

Ar putea fi create de fapt locuri de munca pentru taierea, colectarea si transformarea acestor arbusti in ingrasaminte (prin compostare) sau in sursa de energie (centrale termice sau metanizare).

Din nefericire, un alt scenariu se prefigureaza de când a fost adusa aceasta musca albastra.

În loc sa se creeze locuri de munca prin folosirea actiunii mecanice, introducerea unei insecte este pe cale de ameninta nu numai un intreg sector agricol, dar ar putea provoca pagube ireversibile in ecosistemul insulei, transformând pentru totdeauna Réunion si deteriorând conditiile de viata ale oamenilor din aceasta insula, la numai trei secole de la venirea primilor locuitori.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.