România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE si în luna iulie 2009

România a inregistrat, pe luna iulie 2009, cu 5%, cea mai mare rata a inflatiei dintre tarile membre ale UE, la polul opos situându-se Irlanda, cu minus 2,6%, conform datelor publicate vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Potrivit oficiului european, rata anuala a inflatiei in zona euro a coborât in luna iulie 2009 la minus 0,7%, de la nivelul de minus 0,1% inregistrat in luna iunie, si 4% in aceeasi perioada a anului trecut, iar in Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,2%, fata de 0,6% in iunie, si 4,4% in aceeasi perioada a anului trecut.

În luna iulie 2009, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Irlanda (minus 2,6%), Belgia (minus 1,7%), Luxemburg (minus 1,5%). La polul opus, se situeaza România, cu o crestere a preturilor de 5%, urmata de Ungaria (4,9%) si Polonia (4,5%).

Rata cea mai mica a inflatiei pe ultimul an a fost inregistrata in Irlanda si Portugalia (fiecare cu 0,5%), Germania, Franta si Luxemburg (fiecare cu 1,1%), si cea mai mare in Letonia (8,8%), Lituania (7,8) si România (6,6%).

O rata anuala a inflatiei de minus 0,7% reprezinta cea mai scazuta valoare a inflatiei inregistrata de la lansarea monedei euro, in anul 1999.

Dupa ce a atins nivelul record de 4% in lunile iunie si iulie 2008, rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut ulterior brusc, pe masura ce preturile la petrol si alte materii prime s-au diminuat ca urmare a incetinirii economiei mondiale.

În luna decembrie 2008, a fost pentru prima data dupa luna august 2007 când rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut sub pragul tinta de 2% avut in vedere de Banca Centrala Europeana.

Diminuarea inflatiei a deschis calea unei serii de reduceri de dobânda din partea Bancii Centrale Europene, care a redus dobânda de referinta la 1%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei, iar analistii se asteapta la mentinerea acestui nivel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.