Terenul agricol, sursă de profit în Europa de Est

0

Afacerile cu terenuri agricole sunt in floare in Europa de Est, motivul fiind pretul mic acestor terenuri, ca de exemplu in România, unde o societate germana pe actiuni se implica puternic in acest domeniu, scrie Deutsche Welle.

Calculele care stau la baza afacerii sunt simple.

Populatia globului creste continuu, dar nu si suprafetele agricole, in acelasi timp crescând si cererea de alimente. Acest lucru face ca afacerea cu terenuri agricole sa fie atractiva pentru companiile cotate la bursa.

Pentru investitorii straini, achizitionarea de pamânt agricol in fostele tari comuniste a fost inlesnita prin aderarea acestora la UE, acolo preturile pentru astfel de pamânturi fiind inca scazute.

Societatea pe actiuni germana Agrarius din Bad Homburg /Hessen, centru-vest/ a descoperit in România un teren de investitii interesant.

Abia daca exista vreo tara din UE unde pamântul sa fie asa de ieftin precum in România, un hectar de teren agricol de calitate putând fi cumparat aici cu sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, in timp ce in vestul Germaniei terenuri similare costa de cinci sau zece ori mai mult.

Pe termen mediu si lung, preturile vor creste insa si in România in mod considerabil, asa cum cred managerii de la societatea din Bad Homburg, fondata acum un an si jumatate si care achizitioneaza teren agricol in scop de profit.

Expertul in probleme agricole Gerald Kraemer, manager zonal pentru România la Agrarius, considera ca exista mai multe motive pentru care se merita sa fie achizitionat teren agricol in România.

“Exista teren agricol la dispozitie, iar daca o tara are potential, iar România a fost in anii ’50, ’60 un exportator agricol net, atunci este un lucru bun sa fii prezent in astfel de tari si sa profiti ceva, ca si proprietar de teren, din cresterea nivelului preturilor agricole”, spunea Kraemer, in opinia caruia aderarea la UE va face sa creasca pretul terenului agricol din România.

Agricultura se modernizeaza incet, subventiile agricole sosesc de la Bruxelles iar investitori agricoli din tari vechi membre ale UE vin tot mai mult in tara, opina el.

Acest criteriu de convergenta est-vest este desigur factorul decisiv pe baza caruia achizitionam terenul agricol din România, plecând de la ideea ca va exista o evolutie de valoare ascendenta, adauga Kraemer.

Agrarius se asteapta la un trend similar, chiar daca nu asa de profitabil, si in Germania de Est, motiv pentru care compania poarta negocieri de cumparare de terenuri cu Societatea de Administrare si Valorificare a Terenurilor (Bodenverwertungs- und Verwaltungs GmbH), responsabila din partea statului federal german de privatizarea suprafetelor de teren si padure care au apartinut statului in fosta RDG.

Agrarius sondeaza posibilitatile de achizitionare de terenuri si in Lituania, afaceri concrete nefiind incheiate pâna acum nici in Germania de Est si nici in Lituania, spunea Kraemer.

Intentiile firmei seamana a “land banking” cu terenuri agricole, asa cum se practica in ultimii ani de exemplu in America de Sud. Acolo, oamenii de afaceri cumpara ieftin terenuri de padure, pasune sau agricole si asteapta sa revânda suprafetele, mai târziu, unor companii agricole.

Kraemer afirma insa ca Agrarius nu doreste astfel de afaceri, intentia nefiind aceea de a cumpara suprafete si a le lasa asa cum sunt, pentru a practica land banking.

Conform acestuia, compania sa detine know-how agricol si este constienta de faptul ca un teren lasat in paragina este expus buruienilor si desertizarii.

Compania doreste desigur sa cumpere suprafete de teren acolo unde ele vor fi si luate in arenda, modelul urmat de Agrarius fiind acela de cumparare de teren agricol si arendare a sa pe cât posibil pe termen lung, spunea Kraemer.

Compania promite investitorilor cel putin 10% profit anual, repartizat in 5% profit din arenda si 5-6% din majorarea valorii terenului. Societatii Agrarius i-au fost oferite pâna acum 8.000 de hectare de teren, mai ales in Banat.

Acolo, intr-o zona situata intre orasele Timisoara si Arad, a fost incheiata si prima afacere din România.

În acea zona, Agrarius a cumparat 135 de hectare de teren agricol, fiind preluate si suprafete cultivabile, in cadrul caror contracte de arenda firma va face in continuare achizitii. Pe moment, Agrarius sondeaza partenerii, existând câtiva interesati, care ar dori sa inceapa sa ia in arenda terenuri, arata Kraemer.

Exista deja o serie de companii vest-europene care au achizitionat teren agricol in România si il cultiva ele insele. Agrarius este insa singura firma care ofera teren agricol, prin intermediul actiunilor, ca o marfa la bursa.

La ministerul agriculturii din România nimeni nu pare deranjat de acest lucru, lasarea in paragina a terenului fiind interzisa in România, pentru a se evita speculatiile, afirma Valentin Apostol, jurist si expert in probleme imobiliare la ministerul amintit anterior.

Investitiorii seriosi, spune Apostol, sunt insa bine veniti, ei creând locuri de munca si conditii de munca diferite fata de cele de la taranul român, la care se adauga faptul ca vin cu tehnologie moderna, ceea ce contribuie la cresterea nivelului conceptional si tehnologic al agriculturii, opina juristul.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.