1 septembrie 2009 – primul termen pentru aplicarea standardelor de funcţionare în administraţie

Reprezentantii administratiei publice locale, impreuna cu reprezentantii Guvernului, trebuie sa aplice, pâna la 1 septembrie, o parte a standardelor de functionare stabilite in cursul acestei saptamâni la Busteni, a informat, duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul Administratiei si Internelor, vicepremierul Dan Nica.

“1 septembrie este un prim termen intermediar pentru ca lucrurile pe care le-am discutat sa poata fie finalizate, sa fie operationale. De asemenea, vor mai fi etape in cursul lunii septembrie, pentru ca sunt procese care necesita o abordare complexa, ceea ce necesita si o foarte mare atentie”, a spus Dan Nica.

La rândul sau, ministrul Finantelor a afirmat ca procesul de descentralizare va trebui sa produca economii la scara, fara ca volumul si calitatea serviciilor sa fie afectate. În plus, prin aplicarea reformei, primariile isi vor putea construi bugete multianuale.

“Un lucru este cert: proiectele mari de investitii, fie ca le discutam la nivel local, fie ca le discutam la nivel national, ele vor fi cuprinse intr-un cadru bugetar multianual, pentru ca toti cei care le vor presta, executa in viitor trebuie sa stie ca un proiect care astazi este inceput si are valoare de 100 de milioane de lei trebuie se continue pe 2-3 ani, respectând constrângerile bugetare.

Altminteri, vom ajunge in situatia de astazi, când mii de proiecte au fost incepute in aceasta tara, n-au fost corelate cu constrângerile bugetare si cu resursele, motiv pentru care ele stagneaza”, a exemplificat Pogea.

Totodata, el a reiterat ca România va trebui sa-si reduca cheltuielile de functionare cu personalul, ajunse la aproape 9% din PIB, resursele urmând sa fie directionate spre investitii.

“Va trebui sa ajungem in 6 ani la 6%. Asta nu inseamna ca nu vor creste salariile celor care ramân, dar in aparatul de stat trebuie sa ramâna doar atâti angajati de câti este nevoie, care sa ofere servicii de calitate si sa fie bine platiti”, a mai spus Gheorghe Pogea.

La rândul sau, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România (UNCJR), Liviu Dragnea, si-a exprimat speranta ca, odata cu adoptarea modificarilor la Legea finantelor locale, Guvernul va aloca primariilor resurse “indiferent de culoarea politica” a acestora.

“Speram ca, odata cu adoptarea modificarilor la Legea finantelor locale, pe care le-am lucrat aici, nu va mai exista primarie in România, indiferent de culoarea politica, sa stea cu mâna intinsa la CJ sau Guvern sau care sa nu stie daca in toamna mai are bani pentru salarii, punând in pericol furnizarea de servicii publice corecte catre cetateni”, a afirmat Liviu Dragnea.

Reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice s-au reunit, de joi pâna duminica la Busteni, pentru a stabili standardele de cost, de calitate, normativele de personal, precum si cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.