EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Autorităţile locale nu mai primesc fonduri, dacă nu respectă normativul de personal

0

Autoritatile locale vor putea sa-si mentina personalul din aparatul propriu, peste normativul stabilit la dezbaterile de la Busteni, insa, in aceste conditii, nu vor mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat, a avertizat, duminica, ministrul Administratiei si Internelor, vicepremierul Dan Nica.

“O primarie, daca va avea angajati peste norma stabilita, va putea sa pastreze acelasi numar de personal, dar, din momentul respectiv, nu mai poate sa mai ceara bani de la bugetul de stat, pentru ca inseamna ca are suficient de multe resurse sa plateasca si un personal pe care-l considera ca fiind necesar si nu mai poate sa ceara bani pentru orice fel de alte tipuri de activitati sau intra in standardele de cost, asa cum sunt ele stabilite pentru toate autoritatile locale care sunt matematice”, a afirmat Dan Nica.

Astfel, potrivit unor surse din administratie, s-a propus ca primariile din comunele cu pâna la 1.500 de locuitori sa aiba angajati, in medie, 12 functionari, iar cele din localitatile cu 1.500-3.000 de locuitori – 14.

În primariile cu o populatie cuprinsa intre 3.000 si 5.000 ar urma sa activeze 16 functionari, in cele cu 5.000-10.000 – 21 de functionari, iar in comunele mai mari, cu 10.000-20.000 de locuitori – 24 de functionari.

În ceea ce priveste orasele mari, potrivit normelor propuse, au precizat sursele citate, ar urma sa faca disponibilizari Primaria Aradului, a Iasiului, care au aproximativ 500 de functionari, cea a Ploiestiului, cu peste 300 de functionari, precum si cea a Bucurestiului cu peste 1.000 de salariati.

Primaria Capitalei ar urma sa disponibilizeze 60% dintre functionari, adica aproximativ 600, au declarat sursele din administratie.

Totusi, participantii de la negocierile de la Busteni au refuzat, duminica, sa faca publice coeficientii prin care se stabileste numarul functionarilor din primarii.

“Bineinteles este o propunere pe care o vom face mai intâi Guvernului, pentru ca Guvernul trebuie sa afle de la noi aceste lucruri”, a replicat Gheorghe Pogea, rugat sa ofere mai multe detalii.

Premierul Emil Boc a precizat, la sfârsitul lunii iulie, ca standardele de functionare in administratie vor prevedea numarul personalului cuvenit, respectiv al cheltuielilor cu personalul in cazul primariilor in functie de numarul de locuitori.

“De exemplu, se va stabili ce personal obligatoriu trebuie sa aiba si pe care statul se obliga sa¬l plateasca o primarie cu pâna la o mie de locuitori.

Daca vrei sa angajezi in plus, – am vazut pe unul care si-a angajat soacra – iti angajezi pe banii tai personali sau daca ai resurse suplimentare, dar nu pe banii publici”, a avertizat Emil Boc.

El a sustinut ca, in ultimii 20 de ani, lucrurile “au scapat de sub control” si s-a ajuns ca unele primarii sa se confrunte cu o lipsa de personal, in timp ce altele sa fie supradimensionate.

Reprezentanti ai Guvernului si ai administratiei publice s-au reunit, de joi pâna duminica la Busteni, pentru a stabili standardele de cost, de calitate, normativele de personal, precum si cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale.

De asemenea, participantii au discutat despre crearea unor fonduri distincte pentru dezvoltarea comunitatilor locale.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.