Baronii locali, siliţi să-şi dea banii pe mâna Guvernului

– Actualii guvernanţi au în vedere constituirea unui fond naţional de dezvoltare (FND) din care urmează să fie distribuite în teritoriu sumele necesare pentru bugetele locale de dezvoltare.

– Discuţiile privind înfiinţarea acestui organism s-au purtat în weekend la întrunirea liderilor din administraţia publică locală ce a avut loc la Buşteni.

.

„Acest fond naţional de dezvoltare va fi constituit din sumele pentru dezvoltare venite din afară, precum şi din fondurile pentru administraţie locală existente în bugetele unor ministere“, a declarat Liviu Dragnea, şeful Asociaţiei preşedinţilor de Consilii Judeţene. Fondul va fi înfiinţat prin modificarea Legii finanţelor publice locale.

Dragnea a mai precizat că sumele de la acest fond vor fi distribuite în funcţie de capacitatea de accesare a autorităţilor locale şi importanţa lucrărilor ce trebuie executate în zonă.

Deşi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, prezent la reuniunea de la Buşteni, a declarat că noile reglementări vor conduce spre o depolitizare a procesului de alocare a fondurilor către autorităţile locale, lucrurile stau exact invers.

În plus, mai mulţi politicieni nu s-au ferit să pronunţe şi cuvântul „recentralizare“.

Deputatul UDMR Lakatos Petru, membru în Comisia de buget-finanţe, este categoric: „Este clar că suntem în faţa unui act de centralizare“. „Nu se elimină deloc elementul de politizare. Conducerea unui consiliu general sau majoritatea existentă acolo are o culoare politică, iar FND va fi un organism al unui guvern politic. Mai mult, cu acest FND vor fi o serie de cheltuieli în plus care acum nu există. În Parlament mă voi opune înfiinţării FND“, a mai declarat Lakatos pentru Cotidianul. Până în prezent, fondurile de dezvoltare erau accesate direct de primării.

Despre înfiinţarea FND, primarul piteştean Tudor Pendiuc (PSD) spune că „e doar o mică şmecherie, toţi banii de dezvoltare din străinătate şi cei de la Guvern se pun la un loc în aceeaşi căciulă. Asta-i toată chestia“.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.