Berea Redd’s Fresh, scoasă de pe piaţă

0

– Prin sistemul rapid de alertă, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ a primit o notificare cu privire la scoaterea de pe piaţă a sotimentului de bere Redd’s Fresh.

– Drept urmare, inspectorii au obligaţia să urmărească în timpul controalelor la depozite şi unităţi de desfacere dacă producătorul a retras de pe piaţă toată marfa distribuită în judeţul Neamţ, informează Ziarul Ceahlăul.

.

Alarma a fost dată de Direcţia de Sănătate Publică Buzău, care a identificat berea în a cărei formulă de fabricaţie a fost inclus un aditiv alimentar, acidul malic, ce nu se regăseşte în lista aditivilor permişi la fabricarea berii, din Ordinul Comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii nr. 438/295/2002.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a retras, pînă acum, de la vînzare nu mai puţin de 1.872 hectolitri bere Redd’s Fresh.

În comunicatul ANSV mai este menţionat faptul că firma producătoare se află, deja, în procedură de retragere de la comercializare a încă 435 hectolitri, pe baza listei de distribuţie.

Pentru a-şi justifica „reţeta”, reprezentanţii firmei producătoare Ursus Breweries SA Buzău au ţinut să precizeze că acidul malic nu este un ingredient periculos pentru sănătatea omului şi nu a fost ascuns, acesta fiind inscripţionat pe doze.

Cu toate astea, oficialii Ursus au anunţat că formula Redd’s Fresh a fost, deja, schimbată, prin alinierea acesteia la varianta cu arome Redd’s Sun, care este conformă cu cerinţele legale.

.

La DSVSA Iaşi, nu se ştie nimic despre alarma Redd’s Fresh

De remarcat este faptul că luni, 17 august, până la sfârşitul programului, la sediul DSVSA Iaşi nu ajunsese niciun fel de înştiinţare oficială, de la organismul central, prin care instituţia să fie informată cu privire la această alarmă naţională.

„Probabil s-a trimis notificarea numai în judeţele unde producătorul nu a putut raporta retragerea întregii cantităţi distribuite. Nu pot să spun cu exactitate. În orice caz, dacă vom primi o astfel de circulară, vom declanşa controalele la unităţile de comercializare”, ne-a declarat dr. Cornelia Stancu, consilier în cadrul DSVSA Iaşi.

Dincolo de eventualele sincope ale sistemului de comunicare internă al inspecţiei sanitar-veterinare, luni, 17 august, din magazinele ieşene se putea cumpăra bere Redd’s Fresh fără niciun fel de restricţie.

.

Cititi si

Nici berea nu mai este ce-a fost: acum e plină de E-uri

In ultima perioada de timp, pe piata berii din Romania, se comercializeaza berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome

In Anexa 4 din Regulamentul  CE nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, se gaseste  o dispozitie imperativa/obligatorie prin care se interzice folosirea aditivilor alimentari la fabricarea beri traditionale germane. Citeste mai departe

.


loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.