De frica pierderilor uriaşe, „Volksbank” intervine abuziv pentru a anula insolvenţa unui dezvoltator

– Pentru că se vede pusă în situaţia de a nu mai recupera banii împrumutaţi dezvoltatorului imobiliar „Tătăraşi Arena” Iaşi, banca face presiuni asupra constructorului să renunţe la cererea de deschidere a insolvenţei

– „Instalaţii Grup” are de recuperat 2,6 milioane euro, dar banca vrea să-i închidă gura cu un milion

– Deşi nu şi-a plătit facturile către constructor, „Tătăraşi Arena” a solicitat şi a obţinut returnare de TVA

– În acest timp, o altă firmă implicată în afacere, aşa-zisul consilier imobiliar şi agent exclusiv pentru ansamblul rezidenţial din Iaşi, „DTZ Echinox Consulting”, a acumulat datorii la bugetele de stat în valoare de 5,795 miliarde lei vechi

.

Cazul societăţii „Tătăraşi Arena” SRL (dezvoltator al unui cartier de blocuri în Iaşi, aflat în pragul insolvenţei) aduce în prim plan o situaţie atipică.

Teoretic, conflictul îi are ca protagonişti pe dezvoltatorul oficial al proiectului rezidenţial – societatea „Tătăraşi Arena” SRL – şi pe firma de construcţii „Instalaţii Grup” SA, cea care, văzându-se în imposibilitatea de a recupera banii pe lucrările executate, a cerut în instanţă insolvenţa dezvoltatorului.

Dacă, de obicei, astfel de conflicte juridice se pot stinge prin discuţii şi negocieri între cele două părţi, în cazul de faţă nu s-a ajuns la o astfel de rezolvare.

Prin urmare, între cei doi semnatari ai contractului pentru ridicarea cartierului „Arena Rezidenţial” s-a interpus banca finanţatoare, „Volksbank”, de pe poziţia de „călău”.

Însă, în mod curios, capul pe care banca vrea să îl taie nu este al societăţii care refuză să-şi plătească datoriile, ci este al păgubitului, adică al executantului lucrărilor de construcţii.

„Fenomenul” este explicat de constructor prin faptul că aşa numitul investitor al acestui proiect imobiliar (fondul de investiţii „RED Management Capital”, reprezentat de societatea „Tătăraşi Arena” SRL, înfiinţată în 2006) nu a băgat nici un ban în acest proiect.

Tot ce s-a făcut la Arena Tătăraşi, s-a făcut cu banii băncii, circa 6 milioane euro, şi cu banii mei”, spune Sorin Ionescu, administrator „Instalaţii Grup” SA.

Astfel, de frica unor pierderi uriaşe, „Volksbank” a început să facă presiuni asupra constructorului, pentru a-l determina să renunţe la cererea de deschidere a insolvenţei.

„Până în acest moment discuţiile s-au purtat în termeni duri, banca negociază de pe poziţie de forţă. Poziţia lor este una abuzivă, impunând nişte termeni de neacceptat pentru mine”, ne-a declarat Sorin Ionescu, administrator „Instalaţii Grup” SA.

Ionescu spune că nu a făcut decât să ceară ceea ce i se cuvine prin clauzele cuprinse în contract. „Nu am cerut decât să mi se deconteze facturile emise pentru lucrările efectuate din luna noiembrie 2008 până în februarie 2009. Însă, din 1,2 milioane de euro facturate, ei nu vor să-mi plătească decât un milion. Mai am materialele achiziţionate, în valoare de circa 800.000 euro, pe care nu vor să mi le deconteze, dar pentru care ei au încasat deja TVA de la stat (au solicitat şi au obţinut returnare de TVA – n.r.)”, a punctat omul de afaceri ieşean.
.

Din 2,6 milioane euro, „Volksbank” nu vrea să achite decât un milion

Pentru că datoriile „Tătăraşi Arena” SRL trenează de mai bine de 9 luni, în tot acest răstimp s-au adunat penalităţi pe care banca, prin tot felul de tertipuri, încearcă să le ocolească din decont.

„Eu am plătit penalităţi din cauza lor la băncile care mă creditează şi la furnizori, iar ei nu vor să le recunoască pe ale lor. Mai mult, cu mare greutate au fost de acord să ajusteze valoarea contractului la cursul actual, dar şi aici sunt probleme şi discuţii. Contractul în valoare de 28 milioane euro, a fost semnat, anul trecut, la un curs de 3,8 RON/1 euro, iar acum suntem la 4,2 RON/1 euro şi vor să mă scoată păgubit şi la cursul valutar”, a mai spus Ionescu.

Acesta mai are de recuperat şi circa 600.000 euro, valoare care reprezintă organizarea de şantier.

„În consecinţă, din circa 2,6 milioane euro dovediţi cu facturi de «Instalaţii Grup», fără a mai pune la socoteală penalizările şi alte costuri, «Volksbank» nu vrea să decontenze decât 1 milion de euro”, concluzionează omul de afaceri ieşean.

.

Ce interes are „Volksbank” să negocieze în avantajul societăţii „Tătăraşi Arena”?

În mod normal „Volksbank” ar fi trebuit să lupte alături de „Instalaţii Grup” pentru a-şi recupera banii investiţi în proiect, însă, pentru că simpla scoatere la mezat a cartierului, în stadiul actual, nu poate nici pe departe să acopere datoriile acumulate, banca preferă să finanţeze continuarea lucrărilor pentru ca la final, prin vânzarea apartamentelor să-şi acopere costurile.

„Şi eu credeam că banca se va înscrie la masa credală, însă a adoptat o altă strategie. Fondul de investiţii, «RED Management Capital», nu a băgat nici un ban în proiect.

Tot ce s-a făcut la Arena Tătăraşi, s-a făcut cu banii băncii, circa 6 milioane euro, şi cu banii mei. Din câte am înţeles, banca este dispusă să mai investească în proiect, în speţă să achite datoriile către firma mea, însă vrea să deconteze cât mai puţin posibil. Mai exact să mă fraieresacă, să mă scoată pe mine păgubaş la toată tevatura asta, în timp ce fondul de investiţii, care se ascunde în spatele «Tărăraşi Arena» SRL, şi care nu a făcut decât să învârtă nişte hârtii, să iasă curat şi cu zero pierderi”, a dezvăluit Ionescu.

„Tătăraşi Arena” SRL a cumpărat de la sirianul Michael Nseir terenul de circa 1,8 hectare, pe care se afla fabrica „Michael Conf”, cu circa 3 milioane de euro. Cea mai mare parte, 1,3 hectare, a fost alocată cartierului „Arena”, iar un lot de 5.000 mp, cu ieşire la strada Vasile Lupu, a fost vândut către grupul german „Lidl&Schwartz”, care intenţionează să construiască acolo un supermarket.

.

„Dacă nu cădem de acord, «Tătăraşi Arena» va fi scoasă la vânzare”

Sorin Ionescu a mai spus că nu este dispus să cedeze la încercările de intimidare ale băncii, iar dacă negocierile nu vor decurge în termeni de egalitate, va cere continuarea procedurii de intrare în insolvenţă a SC „Tătăraşi Arena” SRL.

„Dacă până la termenul de judecată al insolvenţei, de pe 17 septembrie, nu ajungem la o înţelegere, probabil se va pronunţa instanţa. Se va numi un administartor judiciar, se vor evalua toate activele «Tătăraşi Arena» şi vor fi scoase la vânzare”, ne-a mai spus Sorin Ionescu.

.

Câte apartamente (nu) a vândut „DTZ Echinox”?

Conform planificărilor, în luna martie 2009 trebuiau finalizate cele trei blocuri începute de „Instalaţii Grup” pe şantierul „Arena”.

Acestea ar fi trebuit să ofere 136 de noi apartamente pe piaţa imobiliară ieşeană.

În virtutea prevederilor contractuale, agentul exclusiv „DTZ Echinox” trebuia să vândă cel puţin 48 de apartamente, până la aceeaşi dată, pentru ca banca să continue finanţarea.

Faptul că „DTZ Echinox Consulting” ţine la secret numărul locuinţelor contractate conduce la concluzia că „forţa de vânzări” a biroului local, firma „DTZ Echinox East” SRL Iaşi condusă de „megastarul” Dan Mihail Dimofte, nu şi-a atins targetul stabilit.

Acest fapt este posibil să fi atras chiar prăbuşirea proiectului imobiliar prin stoparea finanţărilor, încă din toamna anului trecut.

.

„Arena Tătăraşi” SRL a primit returnare de TVA!

După cum am arătat şi într-un articol anterior, în proiectul rezidenţial „Arena” din cartierul ieşean Tătăraşi sunt implicate trei firme:

¤ „Red Management Capital” Bucureşti – un fel de reprezentanţă în România a unui fond  de investiţii. Asociat majoritar al acestei firme (99,99%) este “Romanian Real Estate Partners B.V.” (Olanda), în timp ce functia de administrator este detinută de Clive Stear Andrew (cetăţean britanic) şi Teodor Pop.

¤ „Tătăraşi Arena” SRL Iaşi – dezvoltatorul proiectului de la Iaşi, un fel de reprezentant în Iaşi al „Red Management Capital”.

¤ „DTZ Echinox” – un aşa-zis consilier imobiliar de talie mondială, care în România este reprezentat de „DTZ Echinox Consulting” SRL Bucureşti  şi „DTZ Echnox East” SRL Iaşi

Pentru că legea în România este făcută în aşa fel încât să poată fi speculată de şmecheri, societatea „Tătăraşi Arena” SRL Iaşi a solicitat şi a obţinut (de la statul român) returnare de TVA, în baza facurilor emise de „Instalaţii Grup” şi neachitate de aşa-zisul dezvoltator imobiliar.

Altfel spus, „Instalaţii Grup” nu a primit banii, dar a achitat TVA, iar „Tătăraşi Arena” SRL nu şi-a plătit datoriile, dar a primit bani (TVA) de la statul român.

Mai mult, invocând contractul de creditare cu „Volksbank”, societatea „Tătăraşi Arena” nu a avut nici bunul simţ de a plăti o parte din datorie cu banii primiţi de la stat.

.

„DTZ Echinox Consulting” are datorii la stat care pot declanşa insolvenţa

Pentru că, de regulă, „cine se aseamănă, se adună”, şi vânzătorul apartamentelor din cartierul „Arena Rezidenţial” – firma „DTZ Echinox Consulting” – are acelaşi obicei de a nu-şi achita obligaţiile de plată, numai că de această dată păgubitul nu este un privat, ci statul român.

Astfel, conform site-ului ANAF, SC „DTZ Echinox Consulting” SRL Bucureşti (CUI 14860064) înregistra la data de 30 iunie 2009 următoarele datorii la stat:

¤ Bugetul de stat = 225.592 RON
¤ Bugetul asigurărilor sociale de stat = 256.410 RON
¤ Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 8.316 RON
¤ Bugetul asigurărilor de sănătate = 89.226 RON
TOTAL: 579.544 RON

Această sumă include atât penalităţi, care demonstrează vechimea considerabilă a practicii DTZ de a nu-şi achita obligaţiile către bugetele de stat, cât şi contribuţii reţinute de la angajaţi şi nevirate la bugete (stopaj la sursă!).  Oare acesta este unul din motivele pentru care DTZ a băgat capul în nisip, iar la biroul de la Iaşi nu se mai găseşte nici ţipenie de om?

Deşi suma depăşeşte de câteva zeci de ori valoarea minimă pentru care se poate solicita insolvenţa, Finanţele nu au catadicsit să demareze un astfel de demers. Aceasta în condiţiile în care, pentru alte firme, se declanşează popririle şi, ulterior, cererea de insolvenţă pentru sume cu mult mai mici.

Şi atunci apare întrebarea: cum să nu facă „RED Management” afaceri în România, când statul îi dă pe de o parte şi nu îi ia pe altă parte, iar îndeplinirea obligaţiilor financiare către furnizori este o chestiune de onoare (englezească – sic!) care funcţionează numai în cărţi?!

Cititi si

[block]1[/block]

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.