Fiscul îi caută pe Becali şi fraţii Negoiţă la milioane pentru TVA

Fiscul vrea să ia la bani mărunţi piaţa imobiliară din România, din perioada de maximă efervescenţă. Pe lista Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se află persoanele fizice care în perioada 2007-2008 au făcut tranzacţii comerciale cu locuinţe noi şi terenuri construibile, cu caracter de continuitate, fără să plătească statului Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă.

.

Cei care şi-au vândut locuinţa în anii respectivi pentru a-şi cumpăra un apartament mai mare pot să stea liniştiţi, pentru că măsura nu se aplică şi pentru ei, ci numai în cazul celor care au făcut zeci şi sute de tranzacţii imobiliare, în scopuri evident comerciale.

Printre cei vizaţi direct de intenţia ANAF se află şi persoane cunoscute, precum europarlamentarul George Becali şi Ionuţ Negoiţă, unul dintre cei mai mari proprietari de apartamente noi, alături de fratele său Robert Negoiţă, deputat PSD, după cum ne-au declarat sursele citate.

Autorităţile nu au nevoie de vreo lege nouă pentru a aplica retroactiv măsura, pentru că prevederea este în vigoare şi era şi în perioada respectivă.

Conform legii, persoanele ar fi trebuit să se înregistreze ca plătitori de TVA şi să plătească statului Taxa pe Valoarea Adăugată asupra valorii tranzacţiilor în discuţie.

Gigi Becali, un mare proprietar de terenuri, cumpărate mai ales pe vremea când erau foarte ieftine, susţine că nu a realizat decât o tranzacţie imobiliară în perioada 2007-2008.

„Nu am făcut nicio tranzacţie”, a declarat pentru Gândul finanţatorul Stelei, după care s-a corectat, spunând că este vorba despre o singură tranzacţie.

În cazul fraţilor Negoiţă, situaţia este cu totul alta. Ionuţ Negoiţă, proprietarul grupului Pro Confort, spune că a vrut să se înregistreze ca plătitor de TVA, însă legea nu a fost foarte clară. “Nici măcar cei de la administraţia fiscală nu ştiau exact.

Integral în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.