Liderii coaliţiei au convenit 32 de măsuri anticriză

Liderii coaliţiei guvernamentale au convenit luni 32 de măsuri anticriză care urmează să fie puse în aplicare la 1 septembrie 2009, a anunţat preşedintele PSD, Mircea Geoană, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei de guvernământ.

Liderul social-democrat a precizat că printre aceste măsuri se află eliminarea impozitului minim de la 1 ianuarie 2010 şi înlocuirea acestuia cu un impozit forfetar, aplicat numai în anumite domenii.

De asemenea, pe lângă măsurile pentru creşterea veniturilor bugetare, guvernanţii au căzut de acord şi în privinţa unor măsuri pentru creşterea eficienţei în sistemul bancar şi pentru stimularea economiei.

Astfel, va fi acordat un ajutor de stat pentru IMM-uri şi pentru susţinerea acestora, va fi instituit un plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor beneficia de o scutire de impozite şi va fi elaborat un proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, care să includă inclusiv măsuri legate de dezvoltarea rurală şi cea energetică.

Potrivit liderului social-democrat, s-a decis şi în favoarea scutirii profitului reinvestit în economia reală, precum şi pentru extinderea programului Rabla de la 1 ianuarie 2010 şi pentru tractoare şi alte utilaje agricole.

Mircea Geoană a adăugat că se doreşte şi modificarea legii investiţiilor „prin scăderea plafonului de investiţii până la 10 milioane de euro”.

Preşedintele PSD a subliniat că au fost şi anumite propuneri care nu au primit acceptul coaliţiei de guvernare, între care şi programul naţional pentru locuinţe, Mircea Geoană explicând că este dispus să acţioneze la nivelul Parlamentului pentru adoptarea acestui proiect, întrucât este „unul foarte important”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata