Până la finele lui 2009 gradul de îndatorare al României ar putea depăşi 20 miliarde euro

Gradul de indatorare a României ar putea ajunge, la fine le anului, la 20 miliarde lei, in conditiile in care, la inceputul lui august, datoriile se ridicau la 15 miliarde euro si 63 miliarde lei, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogan Olteanu.

“La inceputul lui august, datoriile se ridicau la 15,5 miliarde euro si 63 miliarde lei.

Astfel, pâna la finele anului, cu titlurile ce vor fi emise, ar putea fi depasit pragul de 20 miliarde euro”, a spus Olteanu, subliniind ca termenul de plata pentru aceste datorii sunt anii 2012-2013 si 2014 “astfel incât o urmatoare legislatura sa suporte aceste costuri”.

Conform calculelor facute de liberalul Bogdan Olteanu, in cazul banilor de la FMI, unde numai dobânda este de 700 milioane euro, fiecare contribuabil român va trebui sa plateasca 1.800 de euro, daca se imparte creditul de 9 miliarde euro la 5 milioane contribuabil.

Olteanu a mai afirmat ca Executivul a imprumutat 12,5 miliarde euro de la bancile din România cu o dobânda mult mai mare, de 11% pe an, iar salariatii vor trebui sa plateasca 2.400 euro pentru a acoperi aceste imprumuturi.

“Dupa 6 luni, cheltuielile de capital au reprezentat numai 1,5% din PIB, adica mai putin de un sfert din ce s-a promis, Banii s-au dus in consum, in pensii si salarii. Singura solutie de a plati este efortul contribuabililor”, a aratat Olteanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.