Pierderi de 5,4 milioane lei înregistrate de UPET Târgovişte

Producatorul de utilaje pentru extractie si constructii UPET Târgoviste a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 5,4 milioane lei, fata de un profit net de 14,043 milioane lei obtinut in perioada similara din 2008, conform datelor furnizate Rasdaq.

Veniturile societatii s-au ridicat la 27,668 milioane lei, fiind de 1,5 ori mai mici fata de cele din primele 6 luni ale anului trecut, iar cheltuie lile au totalizat 33,063 milioane lei (minus 42%). Cifra de afaceri a scazut de 2,4 ori si s-a situat la 24,53 milioane lei.

Pierderea bruta de 5,395 milioane lei inregistrata in semestrul I 2009 provine din activitatea de exploatare – pierdere de 1,881 milioane lei si din activitatea financiara – pierdere de 3,513 milioane lei.

Cauzele principale care au influentat rezultatul din exploatare, sunt evolutia imprevizibila a mediului economic global si implicit efectele crizei economice mondiale asupra activitatii societatii, intreruperea temporara a activitatii in luna ianuarie, conform Codului Muncii si Contractului Colectiv de Munca, perioada pentru care salariatii au primit o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si intreruperea temporara a activitatii in perioada mai-iunie¬iulie, cu suspendarea contractelor si plata unei indemnizatii de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si nerealizarea cifrei de afaceri prevazute in Bugetul de venituri si cheltuieli pe semestrul (39,4%).

Principalul factor care a influentat inregistrarea pierderii din activitatea financiara este diferenta de curs valutar (de la 3,9 la 4,2) aferenta datoriilor in valuta restituite in semestrul I 2009.

Specialistii din marketing au sezizat ca activitatea de contractare pentru anul 2009 a inceput sa dea semne de incetinire fiind afectata de criza financiara globala. Clientii au redus investitiile la limite foarte joase.

Având in vedere evolutia imprevizibila a mediului economic global, pentru a micsora efectele crizei mondiale asupra activitatii firmei, conducerea companiei a decis, ca, pe piata intern, sa fie dezvoltare in continuare relatiile comerciale cu clientii traditionali, respectiv OMV, SNGN Târgu¬Mures, Romgaz Medias, schelele de foraj din tara.

Având in vedere ca cea mai mare parte a parcului de utilaj petrolier din România a fost realizat de SC UPET SA Târgoviste, in semestrul II al anului 2009 compania se va focaliza in continuare pe activitatea de asigurare cu piese de schimb, activitatea de intretinere, reparare si modernizare a parcului de utilaj petrolier la cererea clientilor interni.

De asemenea, va executa utilaje petroliere pentru a le oferi pentru inchiriere clientilor care nu pot face investitii in acest an, asigurând si asistenta tehnica pe durata utilizarii, primul contract de inchiriere fiind semnat pe 31 iulie, pentru instalatia de foraj TD 125 CA – A6 cu SC FORAJ SONDE SA Videle.

Vor fi cautate si alte forme de parteneriat cu utilizatorii de utilaj petrolier, cum este leasingul, iar compania se va orienta catre domenii care nu au fost afectate de criza economica, respectiv echipamente de extractie a gazelor, a apei, a minereurilor.

Pe piata externa, având in vedere volumul deosebit de mare al livrarilor din anul 2008,    in semestrul II al anului 2009 compania se va axa pe asigurarea de piese de schimb, intretinerea, repararea acestora (Rusia, Kazahstan, Ucraina, Libia, Brazilia) si va intensifica activitatea de modernizare a instalatiilor petroliere in functiune prin dotarea acestora cu echipamente moderne la cererea clientilor externi pentru echipamentele livrate la extern in anii precedenti (India, Siria, Polonia, Kazahstan, Ucraina, Bangladesh, Brazilia).

Totodata, UPET va dezvolta relatiile comerciale cu tari din Uniunea Europeana, unde a realizat livrari in anii anteriori si unde negocierile sunt intr-un stadiu avansat (Franta, Polonia), va demara actiuni de patrundere pe piete noi de utilaj petrolier, in special Azerbaidjan, Turcia precum si Ecuador, Chile, va relua legaturile comerciale cu tarile arabe precum si cu tari din Africa de Nord ( Libia) si va extinde legaturile comerciale in Brazilia, atât cu contracte noi cât si ca urmare a asigurarii service-ului pentru instalatiile livrate.

Pentru a diminua efectul riscului valutar societatea a mentinut o situatie de echilibru intre sumele de incasat in valuta si sumele de plata in valuta, iar pentru a diminua expunerea la riscul ratei dobânzilor, dobânzile la creditele in valuta au fost negociate intr-o structura mixta având atât componenta fixa cât si o componenta variabila.

În vederea diminuarii riscului de credit societatea negociaza contractele comerciale in conditii de plata acoperitoare, solicitând si plata unui avans la contract, desfasoara relatii comerciale cu clienti cunoscuti iar la angajarea creditelor se are in vedere ca acestea sa se realizeze cu banci diferite, in monede diferite si pentru pro duse bancare diferite.

Înfiintata in 1872, sub denumirea de Arsenalul din Târgoviste, compania are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extractie si constructii. În 2001, UPET a fost cumparata de cea mai importanta corporatie din domeniul constructiilor de masini din Rusia, OMZ.

A urmat externalizarea mai multor activitati, prin formarea unor soc ietati apartinând aceluiasi grup.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.